Propus ambasador, Lilian Zamfiroiu neagă colaborarea cu Securitatea. CNSAS confirmă că n-are dosar

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.05.2021 - 11:54

Recenta numire a unui val de noi ambasadori ai României a readus în atenția opiniei publice suspiciunile care planează asupra unora dintre ei. Printre cei nominalizați se numără și Lilian Zamfiroiu care înainte de 1989 a activat în presa comunistă.

SHARE

Pe 4 martie 2021, Ministerul Afacerilor Externe a trimis comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților solicitarea de audiere a 26 de candidați pentru funcția de ambasador, în urma aprobării semnate de președintele Klaus Iohannis.

Unul dintre cei propuși este Lilian Zamfiroiu, diplomat de carieră, cu gradul de ministru plenipotențiar, fost director al Institutului Cultural Român, intrat în MAE în urmă cu două decenii. În ultimii cinci ani, el a fost ambasador al României în Luxemburg, iar acum este propus ca reprezentant al țării noastre la Vatican.

În momentul nominalizării, presa și-a adus aminte de semnele de întrebare din CV-ul său. Între 1984 și 1987, ca student la filologie, Zamfiroiu a fost redactor șef la revista “Universitatea comunistă”, în care a semnat și articole de proslăvire a regimului ceaușist.

Actualul diplomat a rememorat acea epocă într-un interviu acordat ziarului “Adevărul” în 2013, anul în care a fost numit în fruntea ICR. Una dintre replicile sale, folosită ca titlu – “Am avut relaţii cu Securitatea, dar nu am semnat” –, a fost interpretată ca o recunoaștere că ar fi colaborat cu poliția politică.

Acum, Zamfiroiu neagă însă că ar fi spus vreodată asta și aduce în apărarea lui documentele primite de-a lungul timpului de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Astfel, conform deciziei 1313 din 3 aprilie 2007, eliberată la cererea MAE, CNSAS constată că Zamfiroiu Lilian “nu figurează în bazele de date” ale instituției, SRI a comunicat că este “necunoscut” în evidențele create de Securitate, „nu au fost identificate dosare sau documente referitoare la persoana sa” nici în arhiva SIE sau în cea a Armatei.

O altă adeverință a CNSAS, 1933/13 din 10 aprilie 2014, menține decizia anterioară.

A treia adeverință, 2861/21, care confirmă că Zamfiroiu „nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste” este emisă de CNSAS chiar anul acesta, pe 13 aprilie 2021, la o lună și ceva după propunerea lui ca ambasador la Vatican.

Deocamdată, Zamfiroiu nu a plecat la post, întrucât nu se află pe lista celor 12 ambasadori a căror acreditare a fost semnată zilele trecute de președintele Iohannis.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.