Proiect pentru abrogarea pensiilor speciale ale primarilor, depus de USRPLUS, ca șicană la PNL

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.04.2021 - 20:15
Parlamentul României. Foto Inquam Photos/George Călin
Proiect pentru abrogarea pensiilor speciale ale primarilor, depus de USRPLUS

Liderii USRPLUS și-au propus să fie mai fermi cu partenerii de guvernare liberali și să propună legi menite să-i oblige pe aceștia din urmă să își asume obiectiive pe care PNL nu le agrează. Printre acestea, abrogarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.

SHARE

Demiterea intempestivă a ministrului Sănătății de către premierul Florin Cîțu i-a înfuriat pe liderii USR PLUS, care nu au fost consultați cu privire la decizie. 

Birourile Naționale ale USR și PLUS s-au reunit miercuri, pentru a discuta acțiunile ce urmează a fi luate ca replică la destituirea lui Vlad Voiculescu.

Una dintre măsurile de atac, întreprinsă deja, a fost depunerea de către senatoarea Simona Spătaru a unui proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. 

Citește și: Fostul prefect Berbeceanu, ironic cu Voiculescu: Înainte să te schimbe, iese Dacian și te laudă

Acesta este un proiect asumat de USRPLUS încă dinaintea alegerilor generale, dar care fusese amânat pentru că nu este agreat de către PNL.

În decembrie, când Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru amânarea pentru un an a acordării de pensii speciale pentru aleșii locali, premierul Florin Cîțu a fost criticat dur de colegii săi liberali din teritoriu.

Citește și: Guvernul Cîțu, atacat de primarii conduși de Boc: Și-au însușit rapid „practicile nesănătoase”

Primarii din marile orașe, în frunte cu liberalii Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 din București) au semnat atunci o scrisoare de protest în care criticau faptul că actul normativ nu a respectat prevederea legală care spune că un proiect de OUG trebuie să stea în dezbatere publică minimum 10 zile.

Scrisoarea a fost semnată și de primari USR (Allen Coliban – Brașov, Lucian Viziteu – Bacău), UDMR și PSD.

Citește și: Prințul Philip către președintele Nigeriei: „Arătaţi de parcă vă pregătiți de culcare". Marile gafe

Acum, USRPLUS a introdus în Senat un proiect de lege tocmai pe abrograrea pensiilor speciale ale primarilor, punând PNL, partidul care are cei mai mulți aleși locali după PSD, în dificultate. 

Dacă adoptă legea, împreună cu partenerii de guvernare, conducerea de la centru se va confrunta cu furia liberalilor din teritoriu.

Dacă PNL votează împotriva actului normativ, este pus în încurcătură în fața electoratului, care dorește în majoritate eliminarea tuturor pensiilor speciale din România.

Cel puțin oficial, UDMR, cel de al treilea partener al coaliției de guvernare, s-a pronunțat pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale, după ce a fost alături de PSD, în mandatul anterior, când o parte dintre acestea au fost introduse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te