Profesorii anunță continuarea grevei. Ciucă pune pe tapet o nouă ordonanță cu măsuri pentru Educație

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.06.2023 - 11:19
Şedinţă a Guvernului României - Foto: gov.ro - imagine cu caracter ilustrativ

Greva în Educaţie continuă, sindicaliştii urmând să primească proiectul actului normativ cu propunerile Guvernului şi în funcţie de conţinutul acestuia vor da un răspuns, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

SHARE

"Proiectul actului normativ, de la premier am înţeles că va fi pus astăzi în dezbatere publică. Colegii îl vor putea vedea, vor cunoaşte conţinutul şi ne vom pronunţa mâine, la ora 10:00.

Am cerut acolo ceea ce ştiţi şi dumneavoastră foarte clar. Au fost nişte cerinţe minimale.

Una dintre ele încă nu a fost îndeplinită. Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creşterile salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024.

Citește și: Grevă pentru salarii la metrou, unde un dispecer câștigă dublu față un profesor cu 25 de ani vechime

Aici răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranşa în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025.

Aşa că, este logic să primească colegii noştri proiectul actului normativ şi, în funcţie de conţinutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl vom comunica. Până atunci greva continuă", a spus Nistor, la ieşirea de la consultările de la Guvern, relatează Agerpres.

Profesorii anunță continuarea grevei

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu a precizat că luni va fi grevă în toate şcolile şi a reiterat oferta Guvernului, respectiv o creştere medie a salariilor de 25%, o primă anuală de 1.500 lei pentru personalul didactic şi de 500 de lei pentru cel nedidactic şi plata de la 1 ianuarie 2024 a 50% din diferenţa dintre salariul din grilă şi cel de la 31 decembrie 2023.

"Mâine este grevă în toate şcolile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaşte. Suplimentar, faţă de ce am obţinut până acum, este vorba de o creştere medie a salariilor începând cu data de 1 iunie de 25%, de asemenea, acea primă anuală, până în 2027, de 1.500 lei pentru personalul didactic şi de 500 de lei, e noutatea, pentru cel nedidactic.

Citește și: VIDEO O şcoală extraterestră a aterizat în oraşul Chitila. A fost realizată din fonduri europene

Se ştie că ultima ofertă a fost de a acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, 45% din diferenţa dintre salariul din grilă şi salariul la 31 decembrie 2023. Guvernul a venit cu 5 procente suplimentar, adică la 50%", a explicat Hăncescu.

Ciucă anunţă că va fi pusă în transparenţă o nouă ordonanţă cu măsuri pentru personalul din Educaţie

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că duminică, 11 iunie, va fi pusă în transparenţă o nouă ordonanţă de urgenţă cu măsuri pentru personalul din Educaţie, acestea fiind agreate împreună cu reprezentanţii sindicatelor.

"La ora 09,00 am avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie. Am agreat împreună nişte măsuri. La această întâlnire am participat împreună cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu ministrul Educaţiei, cu ministrul Muncii şi cu secretarul general al Guvernului. (...) Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate faţă de sistemul educaţiei, faţă de copii, faţă de părinţi", a declarat Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

El a precizat că s-a agreat, între altele, creşterea valorii sumelor pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar la nivelul de 25%.

"În ordonanţa de urgenţă pe care o vom pune astăzi în transparenţă, împreună cu sindicatele am agreat creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi personalul didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%.

De asemenea, am agreat că începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanţă de urgenţă va creşte la 50% începând cu 1 ianuarie 2024 şi, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 de lei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 500 de lei pentru personalul nedidactic", a explicat premierul.

El a adăugat că aceste măsuri, care vor fi aprobate de Guvern, sunt unele realizabile şi "nu vor deregla sistemul".

"Am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi de angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri populiste, care să ducă la dereglarea sistemului.

Sunt măsuri care sunt realizabile şi am convingerea că aşa cum au decurs discuţiile din această dimineaţă am înţeles cu toţii că nu există alt parcurs decât acesta şi în tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că cea ce am promis am făcut.

Sunt convins că astfel toţi dascălii din sistemul de educaţie vor avea încredere că ne ţinem promisiunile, aşa cum am demonstrat şi până acum", a susţinut şeful Executivului, relatează Agerpres.

Nicolae Ciucă a precizat că duminică va fi pusă în transparenţă decizională noua ordonanţă de urgenţă, iar până luni, la ora 10,00, sindicatele din educaţie trebuie să transmită decizia lor în legătură cu acest act normativ.

Ordonanţa va fi aprobată într-o şedinţă ulterioară de Guvern. 

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te