Ministrul Justiției a susținut că sunt trei motive pentru care legea recursului compensatoriu nu poate fi abrogată: vor urma condamnări ale României la CEDO, nu pot fi construite rapid pentenciare, astfel încât să se îmbunătățească condițiile pentru deținuți, cum cere UE, iar legea penală mai favorabilă li se va aplica în continuare infractorilor.
„Abrogarea peste noapte a legii recursului compensatoriu, fără a discuta și a găsi o soluție inclusiv în baza discuțiilor cu CEDO, duce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”, a declarat Cătălin Predoiu.
Acesta a precizat că Ministerul Justiției lucrează pe trei planuri pentru a opri efectele Legii recursului compensatoriu.
Primul plan are în vedere susținerea, în Parlament, a unor proiecte de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, pentru modificarea acestuia în așa fel încă să se reducă efectele nocive de acum.
Un alt plan este, așa cum susține Predoiu, unul „juridico-diplomatic, care prevede inclusiv discuții cu reprezentanții CEDO, pentru a putea evita condamnarea statului român în diverse procese de la CEDO”.
Al treilea plan pe care Ministerul Justiției îl are în vedere, mai arată ministrul Justiției, este înființarea unui grup de lucru în minister, care deja lucrează pe problema recursului compensatoriu.