Discret a fost Valentin Ceauşescu şi pe vremea când clanul din care făcea parte conducea România cu mână de fier.
Cea mai face "băiatul bun" Valentin Ceauşescu
Nu a fost niciodată doritor nici să aibă o imagine publică importantă, nici să facă prima pagină a ziarelor din epoca comunistă sau de după aceasta.
Recent, a revenit indirect în prim-plan, când un regizor, Novák Tamás, a vorbit despre documentarul săi sportiv asupra marelui fotbalist László Bölöni, azi manager sportiv. Indirect, pentru că Valentin e bun prieten cu fostul mijlocaş defensiv al Naţionalei României.
"Fostul patron al Stelei, Valentin Ceaușescu - ultimul descendent în viață al regretatului secretar de partid român - s-a așezat și el în fața camerei noastre, deși nu mai vorbise cu nimeni", relatează Tamás, care lucrează la un documentar despre Loţi.
Citeşte şi: Valentin, fiul soților Ceaușescu, apariție surpriză într-un documentar despre Bölöni. Are 75 de ani
"Are șaptezeci și cinci de ani, este membru al Academiei Române de Științe ca fizician și locuiește la pensie, în București", spune acesta, conform nemzetisport.
Novák Tamás s-a născut la 17 aprilie 1974, în Gyõr, Ungaria. Este regizor și producător, cunoscut pentru !The 101st Hungarian Folk Tale - A Portrait Film of Ferenc Mikulás! (2022).
"Istoria Stelei și a echipei noastre de aur arată multe asemănări, de exemplu, în ceea ce privește ceea ce guvernul comunist a permis și interzis jucătorilor și cum i-a motivat", spune regizorul.
El afirmă că, din exterior, dictatura Ceauşescu poate părea un sistem monolitic, dar în realitate a fost o lume multifactorială, cu multe interese ce se ciocneau, chiar şi în fotbal.
Citeşte şi: FOTO Aro 304 Cabrio, limuzina tip „Papamobil” în care lui Ceaușescu i-a fost frică să se urce
Iar Valentin Ceauşescu a fost unul dintre aceşti factori. El era un fel de paratrâsnet, care prelua cât putea din sarcina politică pusă de regimul comunist asupra marii echipe Steaua Bucureşti, din anii 80.
Era un fel de umanizare a clubului militar, pentru că reversul medaliei era că tot sub umbrela de protecţie a lui Valentin Ceauşescu Steaua a făcut, prin 1985, unul dintre trialele sale tipice.
La acestea, chema cu arcanul toţi jucătorii pe care-i putea aduce, din toată ţara. Aşa s-au selectat, sub mâna lui Florin Halagian, întâi peste 100 de jucători, apoi marea echipă a Stelei, în care jucători ca Bălan sau Mureşan, de exemplu, proveneau de la FC Baia Mare.
Băiatul subţire, care nu se bagă în mocirlă
În cercurile microbist-intelectuale ale acelor ani, de regulă, Valentin Ceauşescu era considerat băiatul bun, tipul subţire care nu se bagă în mocirla familiei.
După ce a absolvit Facultatea de Fizică din Bucureşti, a făcut Imperial College din Londra, conform Wikipedia, unde putem să presupunem că s-a rafinat.
Nu este de fapt singurul copil de lider comunist care, odată ajuns în Occident, a descoperit că, dincolo de propagandă, lucrurile stau altfel şi şi-a schimbat concepţiile şi gândirea.
Rivalitatea cu Dinamo
Dar la Valentin Ceauşescu probabil că nu vom şti niciodată foarte exact cum şi ce gândeşte despre vremurile pe care le trăim acum, pentru că este foarte discret şi nu-i place să vorbească cu presa.
"Sincer vă spun, interviurile sunt cel mai neplăcut lucru pentru mine. Nu-mi place să ies în faţă, însă acum am făcut o excepţie. Sunt o fire retrasă." (Valentin Ceauşescu, pentru ProSport)
Îl ajuta la a fi considerat un tip de calitate şi rivalitatea mare cu Dinamo Bucureşti, club despre care se împământenise tradiţia că era echipa Securităţii comuniste, deşi în bună măsură era echipa Ministerului de Interne, ceea ce era o diferenţă.
În fapt, ambele cluburi slugăreau ţara, fiecare folosind metode diferite de înrolare a jucătorilor în solda lor.
A stat puțin în arest
După arestarea în decembrie 1989 a părinților săi, Nicolae și Elena Ceaușescu, Valentin a plecat din București, împreună cu iubita sa, viitoarea soție, și s-a ascuns la un prieten. La 25 decembrie 1989, chiar în ziua în care părinții săi au fost executați, a fost arestat și acuzat formal de subminare a economiei naționale. A fost apoi ținut în detenție la Domnești până în august 1990.
Stă liniştit, cu noua lui aleasă
Valentin Ceauşescu are acum 75 de ani şi trăieşte liniştit, împreună cu a doua lui soţie, Roxana Dima, într-o vilă de 250.000 de euro, de lângă Bucureşti.
Familiile dictatorilor, ar putea fi concluzia, se resorb în punga istoriei, iar în timpurile democratice sunt aplatizate social, de mecanismele societale tipice.