Ponta a inundat intenționat România în 2014: 4 morți, 35 sate inundate, milioane euro pagube

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.04.2025 - 15:38
Ponta a inundat intenționat România în 2014: 4 morți, 35 sate inundate, milioane euro pagube - Foto: Profimedia images
Ponta a inundat intenționat România în 2014: 4 morți, 35 sate inundate, milioane euro pagube - Foto: Profimedia images

Victor Ponta, a dezvăluit că, în 2014, a luat decizia controversată de a deschide Porțile de Fier. În primăvara acelui an, 4 persoane au murit și s-au înregistrat pagube de milioane de euro, după ce zeci de sate din România au fost devastate de inundații.

SHARE

Patru morți, sute de gospodării distruse și pagube de milioane de euro – acestea sunt doar câteva dintre consecințele inundațiilor masive din județele Teleorman, Dolj, Olt, Vâlcea și Argeș din 2014, la momentul în care Victor Ponta, premier al României, a luat o decizie extrem de controversată, despre care s-a aflat abia acum.

Ponta a inundat intenționat România în 2024: 4 morți, 35 sate inundate, milioane euro pagube

Decizia fostului premier Victor Ponta, actual candidat la alegerile prezidențiale din 2025, de a deschide Porțile de Fier, în timpul inundațiilor din 2014, a dus la inundații catastrofale pe teritoriul României. Ponta a explicat că a făcut acest lucru pentru a proteja Belgradul.

„Mi-au dat cetățenia (sârbă – n.r.) pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară în timpul inundațiilor. Am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă Porțile de Fier și în felul acesta nu a fost inundat Belgradul, ci doar o suburbie”, a declarat Ponta.

„Pentru că se inunda partea românească și s-a inundat: am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri, repede, n-ați aflat nimic, voi, presa... M-am trezit la 12 noaptea”, a spus fostul premier.

Întrebat dacă a preferat ca românii să fie afectați, pentru a salva Belgradul, Ponta a răspuns: „Păi, cum să zic eu: 'da, mă, inundați Belgradul, ca să salvăm cetatea lui Dinescu?' Băi, e Belgradul, e Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul", a declarat el într-un interviu la Evenimentul Zilei.

Inundații catastrofale în România în 2014

La acea vreme, șuvoaiele revărsate ale râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea și Câinelui au intrat în 317 curți și 685 de anexe gospodărești, afectând totodată peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri județene și doi kilometri de drum forestier, potrivit datelor furnizate.

Potrivit datelor oficiale, peste 35 de sate au fost inundate, iar 248 de persoane au fost evacuate. În total, peste 7.000 de hectare de teren agricol au fost afectate.

Inundațiile devastatoare din județele Olt și Vâlcea, în apropierea Sărbătorilor Pascale, au lăsat în urmă pagube considerabile și au pus autoritățile în fața unei situații de urgență majoră.

În județul Olt, apele revărsate ale pârâului Iminog au inundat 130 de gospodării și 140 de hectare de terenuri agricole în comuna Schitu.

Pompierii de la ISU Olt au intervenit imediat pentru a limita efectele inundațiilor, însă situația a fost gravă în mai multe localități, inclusiv în Şerbăneşti și Movileni, unde au fost afectate cele mai multe gospodării.

Copii, salvați în ultima clipă din inundațiile catastrofale din ajunul Paștelui din 2014

În ajunul Paștelui, autoritățile au fost nevoite să intervină rapid, evacuând cinci copii din comuna Movileni, care locuiau în case inundate. Minorii au fost adăpostiți la rude din localitate, unde locuințele nu fuseseră afectate de ape.

În județul Vâlcea, locuitorii au petrecut noaptea de Înviere alături de echipele ISU, care au lucrat neîncetat pentru a scoate apa din gospodării, potrivit 1asig.ro.

La Paști, zeci de anexe gospodărești și sute de hectare de terenuri agricole din județul Argeș au fost inundate. 48 de anexe gospodărești au fost afectate, iar 429 de hectare de pășuni și terenuri arabile au fost distruse de ape.

Un alt incident grav s-a petrecut în comuna Ştefan cel Mare, unde un podeț a fost distrus, iar în Micești, un punct de transformare a cedat, lăsând 300 de gospodării fără curent electric. 

Ponta, plimbat cu barca printre sinistrați

În aprilie 2014, în Teleorman, Victor Ponta a fost plimbat prin zona sinistrată într-o barcă, trasă de mai mulţi pompieri.

În luna mai 2014, revărsările Dunării au provocat inundații semnificative în județul Dolj, afectând localitățile Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate.

Peste 1500 de hectare de culturi agricole, pășuni și pădure au fost inundate, iar circulația prin portul Bechet a fost restricționată din cauza creșterii nivelului fluviului.

În comuna Cetate, 50 ha de culturi agricole au fost afectate, iar în Piscu Vechi, Desa și Cetate, 700 ha de pășuni și 810 ha de pădure au fost inundate, potrivit Digi24.

În acest context, Serbia a declarat un "dezastru de proporții biblice" și a cerut ajutor internațional. Statele Unite și Rusia au oferit asistență la acel moment, la fel și 14 state membre UE. 

Reacția lui Victor Ponta după acuzațiile grave privind inundațiile din 2014: „Nicio persoană din România nu a fost în pericol"

Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din 2025, reacționează ferm la acuzațiile apărute în spațiul public privind decizia de a interveni în sprijinul Serbiei în timpul inundațiilor din 2014.

Victor Ponta a explicat că măsurile luate atunci, inclusiv deschiderea controlată a Barajului de la Porțile de Fier, nu au afectat în mod grav localitățile din România. Potrivit fostului premier, intervenția a fost una de solidaritate regională, dar fără riscuri pentru populația română.

„În 2014 au fost cele mai mari inundații din Estul Europei în ultimii 100 de ani - au fost 62 de victime doar în Serbia și Bosnia. Am luat măsuri și nicio persoană pe teritoriul României nu a fost pusă în pericol și nicio gospodărie nu a fost grav afectată.

Alături de specialiști, la solicitarea disperată a autorităților din Serbia, am aprobat deschiderea controlată a Barajului de la Porțile de Fier. Nicio persoană din România nu a fost în pericol - nicio daună majoră nu a apărut pentru satele din zonele riverane.

Acțiunea noastră a îndepărtat pericolul pierderii de vieți omenești în zona Belgrad. Am apărat în primul rând cetățenii români și bunurile din România - și am ajutat un vecin aflat în stare critică”, a declarat Victor Ponta.

Victor Ponta susține că aceste interpretări fac parte dintr-o campanie electorală menită să-i afecteze imaginea înainte de alegeri.

„Campania cinică de fake news pornită pe această temă este finanțată direct de Coaliția PSD – PNL – UDMR, care a constatat în baza ultimelor sondaje că urmează să intru în turul al doilea alături de George Simion!”, a transmis fostul premier.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te