Prezența, în special în primul tur, va fi mică.
Motivul: intensitatea va fi la pământ prin comparație cu cataclismele Năstase vs Băsescu, Băsescu vs moguli, Ponta vs anti-Ponta, afirmă sociologul.
Barbu Mateescu afirmă că în plan emoțional, prezidențialele au cam avut deja loc, Dragnea fiind înfrânt de Iohannis.
"Prezența mică oferă un bonus candidaților care au ceva de zis. Dacă am 100 de votanți potențiali din care la vot vin 10, iar tu ai 50 de votanți potențiali din care la vot vin 30... rezultatele vor fi cum vor fi, adică definite de cine vine la vot și nu de electorate teoretic mari.
Iohannis 36%.
Sub scorurile din sondaje, unii votanți potențiali dau o șansă candidatului USR-PLUS ("oricum Iohannis ajunge în turul doi")", arată sociologul.
Candidatul USR-PLUS - 28%
"Inițial am scris aproape că nu contează cine est", dar aici sunt mai mulți factori implicați care, odată menționați, ar distrage de la discuția principală. Și anume:
- (Câștigătorul simbolic) Liviu Pleșoianu, independent, 11%.
Promotorul mesajelor introduse de PSD, din 2012 încoace, în mintea votanților partidului.
Ca și prezidențiabilul USR-PLUS, Pleșoianu va avea o linie asumată, răspicată, care răspunde nevoilor istorice ale unor segmente sociale vaste (deși e evident că Pleșoianu și candidatul USR-PLUS se vor da cap în cap, că doar nu sunt aliați - dar ei și doar ei vor aduce dinamism în campanie).
Revenind strict la Pleșoianu, va avea o campanie acerbă, de gherilă, punctată de flyere sau bannere pe Facebook", arată Barbu Mateescu.
Sociologul oferă și câteva exemple din tactica pe care Pleșoianu o aplică deja.
"În ultimele zile, mai ales în București, dar și în restul țării, PSD a declanșat o campanie puternică împotriva lui Liviu Pleșoianu.
PSD nu-l atacă pe Iohannis.
#rezist a declanșat o campanie violentă împotriva lui Liviu Pleșoianu.
#rezist nu îl atacă pe candidatul PSD", scrie Barbu Mateescu.
Analiza completă AICI