Parlamentul se întrunește pentru a aproba starea de alertă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.05.2020 - 10:27
Marcel Ciolacu, președinte PSD// Foto: INQUAM Photos/George Calin

Camera Deputaților și Senatul se vor reuni miercuri, de la ora 15:00, în ședința comună, pentru a-și da acordul asupra declarării stării de alertă.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat că social-democrații vor vota starea de alertă, însă această va suferi modificări în Parlament.

"Vom vota starea de alertă, este un gest de responsabilitate, firesc, dar există în comisii propuneri de diferite amendamente, fondul legii este important, oamenii trebuie să înțeleagă că distanțarea și măsurile de autoprotecție sunt cele mai importante, dar vrem să evităm abuzurile, unul dintre ele portul măștii, sperăm că Guvernul să și asigure gratuitatea lor pentru persoanele care sunt în situații financiare limita.

S-a dovedit că portul măștii limitează transmiterea virusului și cred că e bine să fie purtate în mijloacele de transport și în spațiile închise. Nu trebuie să fie însă impuse elevilor, copiilor, pentru că studiile spun că le fac mai mult rău decât bine.

S-a discutat și acest lucru, sunt persoane cu afecțiuni care țîn de aparatul respirator, astm etc", a susținut Lucian Romașcanu, marți, după o reuniune a conducerii colective interimare a PSD.

Anterior, Marcel Ciolacu, șeful interimar al PSD, a spus, marți dimineață, că este exclus că partidul pe care îl conduce să nu voteze starea de alertă.

"Vedem dacă se impun modificări sau nu, vreun amendament (...) Vom aprobă", a declarat acesta, înainte de ședința menționată anterior.

România a intrat, din 15 mai, în stare de alertă, instituită joi noapte printr-o decizie a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

Luni, Executivul s-a reunit în ședința și a adoptat "hotărârea privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19".

"Odată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSSU, dar, că să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea și viață oamenilor", a spus premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței Executivului, în care a fost adoptată hotărârea de guvern ce va prevede măsurile impuse în starea de alertă.

Hotărârea a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -