Parlamentul European dezbate situaţia din România. Viorica Dăncilă s-a plâns de MCV

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.10.2018 - 10:59

Plenul Parlamentului European dezbate, miercuri, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă şi Viorica Dăncilă. Premierul Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au avut o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

SHARE

UPDATE: „Când și-a încheiat Viorica Dăncilă discursul, în Parlamentul European au aplaudat doar PSD-iștii. Niciun alt socialist european nu a aplaudat. Au rămas singuri. Acest guvern izolează România în Europa. Eu vreau un guvern care să pună România în mijlocul Europei”, afirmă Siegfried Mureşan, eurodeputat, potrivit Digi24.

_________________________


UPDATE: Viorica Dăncilă:

Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect.

Încep cu o întrebare esențială. Pentru cineva vrem să construim un sistem de justiție viabil în România? Penru MCV, pentru magistrați? Evident că nu. Trebuie să facem pentru cetățeni.

De la cetățeni trebuie să înceapă orice reformă de justiție.

Justiția trebuie să fie garanția că drepturilor cetățenești sunt sancționate. Iar cine le încalcă – sancționat.

În ce fel a oprit MCV abuzurile asupra cetățenilor români? Nu am văzut nimic despre încălăcările omului, despre procotocoalele secrete. În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete.

Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat.

Cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartatele, a oferit datele și a omis aceste realități de neconceput în UE.

Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem.

În ultimii ani, peste 3000 de magistrați au fost chestionași de DNA. Pratic, jumătate dintre magistrați. Nu o spun doar eu, o spun asociațiile de magistrați din România.

Prin astfel de dosare contrafăcute au fost îndepartați din funcție un judecător al CCR și mulți alți judecători. În final, toți au fost achitați sau dosarele clasate, dar ei au fost îndepărtați.

Niciun decident politic nu mai intervine în numirea sau îndepărtarea judecătorilor.

Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

Azi v-am informat oficial despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste abuzuri.

Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri, daca totul era legitim și legal.

Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte: este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat la care oameni violenți au vrut să ocupe clădirea Guvernului.

Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de proceduri practicate peste tot în Europa.

Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale UE.

Vrem să vă fim parteneri egali, nimeni nu va putea întoarce România din parcursul său european.


_________________________

UPDATE: Frank Timmermans a vorbit despre situația statului de drept din România: 

Ultima dată am discutat statul de drept din România în februarie. Astăzi vom face un inventatar al evoluției situației. Suntem conștienți că inițiativele autoritățile române, reforma legilor justiției și codurilor penale au adus îngrijorări atât în plan extern, cât și în plan intern. Foarte mulți români sunt îngrijorați că aceste modificări subminează lupta anticorupție.

În ultimul an, legile Justiției au fost amendate de către Parlament. Acest lucru a atras critici. Dar încă se mai pot întoarce și încă există șanse să nu producă efecte.


____________________________________

Tudorel Toader a susținut că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor. În discuţia cu Timmermans, Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European să fie argumentată şi constructivă. 

Dezbaterea a început la ora 10.00, ora Bucureștiului, şi durează o oră, din care Viorica Dăncilă are cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti. Opinia Comisiei Europene este prezentată de către prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

În urma acestei dezbateri, în luna noiembrie este aşteptată şi adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European.

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află de marţi la Strasbourg, unde au avut discuţii punctuale cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiţiei. Întâlnirea a avut loc în contextul în care, luni seară, Timmermans a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa istanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept. 

Timmermans a tras de urechi guvernul

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

Citește și Frans Timmermans: Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei guvernul român

„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans.

În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că afirmaţiilor oficialului european cu privire la dialog, înţelegerea problemelor şi căutarea de soluţiii, ar trebui să li se adauge "să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, să fim de bună credinţă". Toader a precizat că se va întâlni cu Timermans, căruia îi va solicita să fie depăşită "faza ingrijorărilor şi preocupărilor" şi să aibă loc discuţii punctuale.

Citește și Dragnea: UE nu ne poate spune cum să votăm la referendum. Toader: merg la Bruxelles

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te