Orban: Nu puteam fi de acord cu o procedură neconstituţională de verificare a semnăturilor moţiunii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.09.2021 - 16:43
Orban: Nu puteam fi de acord cu o procedură neconstituţională de verificare a semnăturilor moţiunii. / Foto: news.ro

Preşedintele PNL și al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, consideră că pentru Comisia de statut nu există nicio competenţă în verificarea validităţii semnăturilor unei moţiuni de cenzură, motiv pentru care nu a votat cererea liderului grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu.

SHARE

Liderul senatorilor liberali a solicitat verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură şi, în acest sens, acestea să fie trimise la comisia de statut pentru două săptămâni.

Orban a precizat că s-au înregistrat 9 voturi favorabile, 7 împotrivă şi 2 abţineri - a sa şi a deputatului minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ - iar solicitarea a fost respinsă.

Citește și: Stelian Ion, despre premierul Florin Cîțu: „În momente-cheie dă telefoane şi aşteaptă lumină”

Există semnătura olografă pentru fiecare dintre deputaţii şi senatorii care au semnat moţiunea de cenzură

"Instituţia moţiunii de cenzură este una fundamentală prevăzută în Constituţie, care dă dreptul parlamentarilor de a iniţia o procedură prin care pot să demită un Guvern. (...) Potrivit regulamentului, procedura cu privire la moţiunea de cenzură este foarte clară.

Eu nu pot să accept o propunere care nu are bază constituţională şi regulamentară prin care se solicită întârzierea derulării procedurilor două săptămâni prin verificări făcute de Comisia de statut care nu are nicio competenţă în verificarea validităţii semnăturii.

Citește și: USRPLUS acuză un blat între PNL și PSD: Echipa câştigătoare are un nou membru, Marcel Ciolacu

Liderii grupurilor parlamentare, care au iniţiat moţiunea, au spus că acolo unde semnăturile depuse vineri au fost luate online, scanate, există semnătura olografă pentru fiecare dintre deputaţii şi senatorii care au semnat moţiunea de cenzură", a explicat Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a relatat că deputatul USR PLUS Cristina Prună a propus ca parlamentarii semnatari să confirme că au semnat moţiunea de cenzură. "Se putea verifica în decursul unei ore dacă există sau nu există numărul minim de semnături necesare pentru o moţiune de cenzură constituţională şi regulamentară. Această propunere nu a fost luată în seamă", a spus Orban.

El a menţionat că nu putea să fie de acord cu "o procedură care nu are bază constituţională regulamentară şi care nu face altceva decât să încalce litera şi spiritul Constituţiei şi Regulamentului".

Doar persoana care a semnat poate să conteste validitatea semnăturii sau să-şi retragă semnătura

"Nimeni nu poate să cenzureze dreptul unui parlamentar de a semna o moţiune de cenzură. Semnarea unei moţiuni de cenzură este un act de voinţă individuală. Doar persoana care a semnat poate să conteste validitatea semnăturii sau să-şi retragă semnătura. (...) Până la citirea moţiunii în plenul reunit - 5 zile de la depunere, un parlamentar poate anunţa retragerea semnăturii. Majoritatea parlamentară nu are dreptul să cenzureze depunerea unei moţiuni de cenzură şi nici să încalce termenele constituţionale şi regulamentare", a mai spus Orban.

Liderul PNL a susţinut că nu a votat împotriva acestei propuneri, ci a fost prezent fără a vota, dintr-un "considerent politic".

"Sunt preşedintele Camerei Deputaţilor cu sprijinul PNL şi nu am putut să votez împotriva unei propuneri formulate de liderul grupului de la Senat, care este colegul meu de partid. Pe de altă parte, eu sunt Ludovic Orban şi pentru mine un interes politic de moment nu mă poate determina să mă situez în afara Constituţiei în afara legilor ţării. Parlamentul trebuie să fie un model de respectare a Constituţiei, a legilor ţării şi a regulamentelor pe care noi le-am stabilit", a adăugat Orban.

Întrebat despre acuzaţia potrivit căreia ar fi "girat" semnături false, Orban a spus: "Nu am girat nicio semnătură falsă, dimpotrivă, eram total deschis ca la prezentarea moţiunii de cenzură în Birourile permanente reunite să discutăm despre semnături. Din partea liderilor grupurilor parlamentare, iniţiatoare ale moţiunii, există declaraţia că pentru semnăturile care sunt depuse online, există semnăturile olografe de confirmare a semnăturilor. (...) Cel mai probabil aş fi apelat la procedura de verificare cu privire la autenticitatea semnăturilor".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te