Orban nu este de acord cu amnistierea amenzilor din perioada stării de alertă

DE Valentin Mirică | Actualizat: 20.12.2020 - 18:14

Președintele PNL, Ludovic Orban, a transmis că nu este de acord cu o amnistie în privinţa amenzilor date în starea de alertă şi în cea de urgenţă.

SHARE

"Marea majoritate a populaţiei, 90 şi ceva la sută din români sunt corecţi, respectă legea. Rostul amenzii este acela de a-i determina şi pe cei care nu vor să respecte regulile, legile, reglementările să respecte regulile şi legile. Oricine nu respectă legile şi reglementările trebuie să suporte o formă de sancţiune, iar amenda este absolut necesară", a menţionat Orban.

El a declarat că ar renunţa şi el la anumite articole din Legea 55/2020, dar actul normativ în ansamblu nu se poate abroga pentru că stabileşte cadrul pentru funcţionarea stării de alertă.

"La numite articole din Legea 55 aş renunţa şi eu. De exemplu, la articolele care au interzis organizarea de concursuri pentru funcţii publice de execuţie şi conducere în instituţii şi autorităţi. La o parte s-a renunţat - pentru autorităţi locale şi în domeniul sănătăţii. Această prevedere din Legea 55 ne-a împiedicat să putem să organizăm concursuri pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie şi de conducere şi de multe ori am fost obligaţi să apelăm la nişte soluţii provizorii de numire cu delegaţii, cu detaşare, care nu funcţionează. Evident, această prevedere trebuie modificată", a afirmat, duminică, Orban, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă este de acord cu abrogarea Legilor 55/2020 şi 136/2020.

El a explicat că Legea 55 nu se poate abroga deoarece ar însemna să nu mai existe baza legală pentru starea de alertă. "Legea a fost adoptată în urma declarării ca neconstituţionale a unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă care reglementa starea de alertă şi a fost absolut necesară", a explicat liderul PNL.

Potrivit acestuia, Legea 136/2020 reglementează măsurile de carantinare, de izolare, necesare în pandemie. "Nu poţi să laşi autorităţile din nicio ţară, pentru că asta nu se întâmplă în nicio ţară, nu poţi să laşi autorităţile fără suport legal pentru a putea lupta pentru sănătatea şi viaţa românilor", a spus fostul premier.

Senatorul AUR Diana Şoşoacă a declarat că printre priorităţile sale legislative se numără anularea tuturor amenzilor date în starea de alertă şi în starea de urgenţă şi abrogarea Legilor 136/2020 şi 55/2020. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.