Orban: Mi s-a cerut schimbarea lui Arafat. Nu am luat în calcul. Sistemul e construit în jurul lui

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.11.2021 - 12:01
Ludovic Orban. Sursă imagine: Captură video Facebook

Fostul premier și președinte PNL, Ludovic Orban, a declarat că șeful statului Klaus Iohannis și alți liberali i-au cerut să îl demită pe Raed Arafat, însă că a refuzat, pentru că sistemul de urgență e construit în jurul lui.

SHARE

Ludovic Orban a fost întrebat, duminică, la Prima TV, dacă i s-a cerut vreodată, în calitate de premier, să-l schimbe din funcţie pe Raed Arafat şi a confirmat: „Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi. Mi-au cerut mai mulţi liberali".  

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea şefului DSU, Orban a afirmat: „Da. Numai că demiterea era atributul premierului".  

Orban a explicat că s-a opus demiterii pentru că ştie foarte bine cum funcţionează sistemul de urgenţe în România. 

Citește și: VIDEO Cîțu, despre discuția cu PSD privind desființarea SIIJ: vor să respecte MCV. Azi - premierul | Newsweek Romania

„Ştiam la data respectivă că, dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală", a declarat Orban. 

Fostul premier a adăugat că dacă „ne prindea pandemia fără Arafat", s-ar fi repus în funcţiune foarte greu sistemul de urgenţe. 

„O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maxim un an de existenţă, pentru că noi ne doream anticipatele. Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate aşa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el", a declarat Orban. 

Citește și:Bilanțul COVID de duminică: 3.021 de cazuri noi și 233 de decese, dintre care 10 anterioare | Newsweek Romania

Fostul premier a mai precizat că, doar pentru că s-a auzit ca se doreşte înlocuirea lui Arafat, a primit o listă cu mii de semnături de susţinere a acestuia: „De altfel, numai pentru că s-a auzit că se doreşte schimbarea lui Arafat, aduceţi-vă aminte că au fost luate inclusiv poziţii publice pe tema respectivă. Eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susţinere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară. Din toate categoriile, în special din zona pompieri. Dacă nu erau Unităţile de Primiri Urgenţe în stadiu de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau şi cum au fost puse la punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate. Deşi noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să putem creşte capacitatea de tratare în secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid, fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-Covid în Terapiile Intensive, UPU au constituit locul unde pacienţii, până să li se disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen, de tratament profesionist. Noi chiar dacă aveam permanent paturi disponibile, nu erau în aceeaşi zonă, noi a trebuit să ducem pacienţi din Bucureşti, să îi ducem la Timişoara, a trebuit să ducem pacienţi din Cluj, la Târgu Mureş. Toate aceste mişcări ale unor pacienţi aflaţi în situaţii critice, au fost coordonate operativ".

Întrebat ce i-a reproşat Klaus Iohannis lui Raed Arafat, Orban a declarat că nu a existat o discuţie „aprofundată" și că la această discuție a participat  şi ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te