Oraşul din România părăsit de oamenii tineri. "Statul este principalul angajator, la nivel local"

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.01.2024 - 12:55
Oraşul din România părăsit de oamenii tineri. "Statul este principalul angajator, la nivel local" - Foto: Wikimedia/Felix O/CC BY-SA 2.0

Oraşul din România părăsit de oamenii tineri. "Statul este principalul angajator, la nivel local". Ceea ce se vedea de multă vreme în municipiul care odinioară era o urbe înfloritoare a devenit realitate recunoscută.

SHARE

Oraşul din România părăsit de oamenii tineri. "Statul este principalul angajator, la nivel local". Ceea ce se vedea de multă vreme în municipiul care odinioară era o urbe înfloritoare a devenit realitate recunoscută chiar de primarul oraşului, Cristi Misăilă (PSD).

În timp ce o comună cu 3.000 de locuitori, din Transilvania, Ciugud, a devenit pol de dezvoltare şi model de atragere a banilor europeni, tinerii din Focşani pleacă unde văd cu ochii, după ce termină facultatea.

Oraşul din România părăsit de oamenii tineri. "Statul este principalul angajator, la nivel local"

Pentru că două universităţi - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi, şi Universitatea din Bucureşti - şi-au făcut filiale şi au cursuri în Focşani, aici se formează absolvenţi de facultăţi, dar ei fug din oraş, după terminarea studiilor.

"Municipiul Focșani se confruntă și cu o migrație a populației tinere, către alte orașe ale țării", spune Misăilă.

Citeşte şi: Un oraş din România este în faliment. Localnicii au plecat în străinătate

"Acest lucru este și o consecință a faptului că Municipiul Focșani nu este centru universitar, astfel încât absolvenții de liceu urmează facultăți din alte orașe ale țării (cel mai adesea Iași sau București)".

Această afirmaţie intră în contradicţie cu prezenţa celor două mari universităţi, chiar în centrul oraşului, în fosta clădire a Sfatului Popular, renovată şi devenită universitate combinată, pe ruta Iaşi - Bucureşti,

Citeşte şi: România fără căldură și apă caldă. Cum va arăta iarna și ce orașe stau cu mâna întinsă la Guvern

Totuşi, spune edilul, care reprezintă organizaţia locală a PSD, "majoritatea dintre ei nu se mai întorc în Focșani după absolvirea facultăților, parțial și din cauza faptului că municipiul Focșani nu este atractiv din punct de vedere al pieței forței de muncă, statul fiind principalul angajator la nivel local".

"Din anul 2023, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi Universitatea Bucureşti au deschis, cu susţinerea autorităţilor, filiale în municipiul Focşani, având însă doar câteva specializări, care pot fi urmate la nivel local", recunoaşte Cristi Misăilă.

Citeşte şi: VIDEO Angajații Primăriei Focșani au intrat în grevă pentru că nu și-au primit salariile

"Se constată așadar, că principalele fenomene demografice manifestate la nivelul Municipiului Focșani sunt fenomenul de îmbătrânire a populației, manifestat și la nivel național și european și fenomenul de migrație a tinerilor și a populației de vârstă activă, ca urmare a plecării la studii sau la muncă, în străinătate sau în alte orașe ale țării.

O consecință a acestor fenomene este reprezentată de manifestarea unui proces lent de dezvoltare socio-economică, în lipsa resurselor umane", spune Misăilă, într-un document pus în dezbatere publică, numit ”Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale la nivelul municipiului Focşani 2024 – 2028", conform Jurnal de Vrancea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te