„Omul nou” în China: copiii învață la școală „să facă cum le spune președintele Xi”

DE Miruna Moldoveanu | 05.02.2021 - 12:20
Cultul personalității în China/FOTO: Getty

Școlarii din China sunt din nou ținta unei campanii pentru consolidarea cultului personalității lui Xi Jinping, în așteptarea celebrării de către regimul a centenarului Partidului Comunist Chinez, scrie Bloomberg.

SHARE

Comitetul central al PCC a anunțat noi instrucțiuni pe care școlile din China trebuie să le respecte. Conform acestora, toți copiii de școală primară și din primii doi ani de gimnaziu vor avea ca disciplină studiul filosofiei politice a lui Xi Jinping (n. red. – oficial, Teoria lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chinezești pentru noua epocă).

Orele vor avea loc ca parte a instrucției „Tinerilor Pionieri Chinezi”, organizația națională de tineret a PCC. Copiii vor fi învățați să „păstreze cu fermitate în minte învățăturile lui Xi și să respecte mereu instrucțiunile sale”. 

Copiii vor învăța la școală în cadrul orelor speciale că „viața fericită de astăzi este o consecință felul în care Partidul conduce țara” și vor fi „instruiți” în legătură cu „superioritatea sistemului socialist”. Ziarul partidului scrie, de asemenea, că „răspândirea genelor roșii de la o generație la alta” este de importanță strategică.

Tinerii Pionieri Chinezi, organizația de copii a Partidului Comunist Chinez, a fost fondată în 1949 și include aproape toți copiii cu vârste între 6 și 14 ani din China. Deși nu este clar numărul copiilor care fac parte din această organizație în prezent, datele din 2007 arată un număr de aproximativ 130 de milioane de membri.

În China, „filosofia Xi Jinping” a devenit elementul central al vieții cotidiene – de la diplomați, la directori, la scriitori de romane SF, toți chinezii trebuie să includă „principiile filosofiei Xi Jinping”, un set de idei neclare și truisme, în munca lor.

Regimul chinez încearcă, astfel, să aducă „filosofia Xi” la nivelul maoismului pentru a consolida cultul personalității actualului lider chinez și pentru a cimenta controlul acestuia asupra țării.

Xi Jinping este cel mai puternic lider pe care îl are China în ultimul sfert de secol: omniprezent în presă, face obiectul unei propagande permanente, care a relansat un cult al personalității și care îl prezintă ca pe un lider infailibil, potrivit Bloomberg, citat de Digi24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.