OFICIAL Renumărarea voturilor la Sectorul 1, fără efecte electorale. Clotilde Armand rămâne primar

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.02.2021 - 23:50
Clotilde Armand rămâne primarul Sectorului 1

Un procuror de la Secția Speciale pentru Investigarea Infranțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1, ca urmare a unei plângeri a PSD.

SHARE

Secția Specială a delegat Poliția București să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, câștigate de Clotilde Armand.

Decizia a fost luată ca urmare a unei plângeri PSD, partid care a reclamat comiterea unor infracțiuni de către Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – președintele Biroului Electoral Sector 1 și Andrei Nicolescu, membru USR. 

PSD este nemulțumit că Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a pierdut alegerile din 27 septembrie. 

Acțiunea procurorului și a polițiștilor nu va putea schimba, însă, rezultatul acestui scrutin, potrivit lui Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP). 

Citește și: Un procuror a cerut poliției să renumere voturile obținute de Clotilde Armand

„La momentul acesta, atât timp cât a fost publicat procesul verbal cu numărătul voturilor în Monitorul Oficial și a fost validat de instanță mandatul primarului ales, acest mandat merge pe întreaga perioadă.

Nu există nici o posibilitate ca mandatul primarului de la Sectorul 1 să înceteze și să fie reluate alegerile”, a explicat Constantin Mitulețu-Buică pentru Newsweek România

Singurul efect al dosarului deschis de Secția Specială poate fi cel mult în zona penală. 

„Ceea ce face procurorul, ține de latura penală a chestiunii. Dar, din punct de vedere electoral nu se întâmplă nimic. Nu există temei legal pentru o răsturnare a alegerilor”, a precizat președintele AEP. 

Buletinele păstrate 3 luni. Au trecut 4 luni de la alegeri

Buletinele de vot de la alegerile locale se păstrează, potrivit legii, timp de trei luni, la Judecătorie. Numai că, de la alegerile din 27 septembrie au trecut mai mult de trei luni, deci nu e clar ce mai poate număra Poliția în acest moment. 

„Un procuror poate să analizeze orice dorește. Acțiunea nu mai are nici un efect asupra rezultatul alegerilor, care a fost validat în instanță. Nu am mai avut un caz similar până acum”, au completat, pentru Newsweek România, surse din Autoritatea Electorală Permanentă.

Acestea au menționat, de asemenea, că acțiunea poate duce doar la pedepse din zona penală. 

Cel mult pot fi identificate persoane care au alterat rezultatul alegerilor. Dar primarul a fost validat de către judecătorie. Doar în caz extrem, se poate ajunge la reluarea scrutinului, dar e complicat, ar trebui să fie o decizie a judecătorului. Și chiar dacă s-ar ajunge acolo, ar mai trece ceva timp”, au precizat sursele Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te