O primărie a cumpărat troleibuze de 81.000 de euro. De ce le vinde acum de la 1.400 de euro

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.01.2024 - 10:16
O primărie a cumpărat troleibuze de 81.000 de euro - Foto: vremeanoua.ro

O primărie a cumpărat troleibuze de 81.000 de euro. De ce le vinde acum de la 1.400 de euro. Afacerea Troleibuzul a ajuns la final. După ce le-a cumpărat cu 81.000 de euro, Primăria Vaslui le vinde.

SHARE

O primărie a cumpărat troleibuze de 81.000 de euro. De ce le vinde acum de la 1.400 de lei. Afacerea Troleibuzul a ajuns la final. După ce le-a cumpărat cu 81.000 de euro, Primăria Vaslui le vinde acum, ca rable, pe te miri ce.

Primăria Vaslui va organiza la sfârșitul acestei luni o licitație deschisă cu strigare, pentru valorificarea unor vehicule preluate din concesiunea societății locale de transport public, Transurb.

O primărie a cumpărat troleibuze de 81.000 de euro. De ce le vinde acum

Printre ele, se află și cele trei troleibuze achiziționate în anul 2015, în cadrul unui proiect european.

În urmă cu nouă ani, Transurb a cumpărat cele trei troleibuze second hand, la 332.745 de lei (adică la 27.000 de euro fiecare, la cursul valutar din anul 2015), acum prețul de pornire la licitație, pentru fiecare dintre ele, va fi de 6.909 lei, adică undeva la 1.400 de euro bucata.

Cine le va cumpăra va trebui să vină cu tot cu platformă, pentru că troleibuzele sunt nefuncționale. Povestea celor trei troleibuze a început când Primăria Vaslui a implementat proiectul “Reabilitare, modernizare și extindere infrastructură de transport public, cu crearea unui terminal intermodal, precum și reabilitarea, extinderea iluminatului public în municipiul Vaslui”.

Transurb a cumpărat cele trei troleibuze second hand la prețul de 332.745 de lei (27.000 de euro fiecare, la cursul valutar din 2015), de la o firmă din Sibiu, care ulterior a intrat în dizolvare, conform vremeanoua.ro.

Citeşte şi: 100 de autobuze electrice vor fi puse în circulație. Anunțul Primarului Capitalei despre achiziții

Societatea de transport public din municipiul Vaslui le-a pus în funcțiune în anul 2016, omițînd un aspect tehnic extrem de important: ele fuseseră concepute să funcționeze la o tensiune de 600 Vcc (volţi curent continuu), iar stația de redresare pentru rețeaua de troleibuze din Vaslui, construită în 1994, era concepută pentru o tensiune de 750 Vcc.

După două luni, troleibuzele au fost retrase din circulație și abandonate în curtea Transurb, pentru că electromotoarele se defectau, din cauza diferenţei de voltaj. În anul 2018, s-a luat decizia contestării în instanță a contractului cu SC Best Omnibus SRL, din Sibiu, în speranța că se va mai putea recupera ceva.

Pentru că nici una dintre părți nu s-a prezentat la proces, Judecătoria Sibiu a suspendat procesul mai bine de un an de zile. Transurb a făcut recurs, însă tribunalul i l-a respins. Mai mult, instanța a obligat Transurb să plătească societății din Sibiu cheltuieli de judecată în cuantum de 4760 de lei.

Citeşte şi: Transportul în comun dintr-un mare oraș din România se scumpește. Amenzile se dublează și ele

Deși s-a achitat o sumă foarte mare pentru aceste troleibuze second-hand, care au făcut doar câteva curse prin oraș, nimeni din cadrul Primăriei Vaslui sau a societății Transurb nu a plătit pentru paguba produsă în bugetul orașului.

Ridicate din curtea Transurb, în luna februarie 2023, și depozitate la Termica, cele trei troleibuze vor fi scoase, într-un final, la vânzare, la sfârșitul acestei luni, prin licitație publică.

Prețul de pornire a licitației este de doar 6.909 lei/troleibuz (1.400 euro), adică aproape 5% din prețul cu care fuseseră achiziționate în urmă cu aproape 9 ani. Asta înseamnă o pagubă de aproape 77.000 de euro, în buzunarele vasluienilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te