CCR a admis sesizarea PSD: numirile făcute de coaliție la TVR și SRR, declarate neconstituționale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.06.2021 - 14:43
CCR a admis sesizarea PSD: numirile făcute de coaliție la TVR și SRR, declarate neconstituționale. / Foto: cvlpress.ro

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că Hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.

SHARE

Judecătorii Curții Constituționale au decis, joi, cu unanimitate de voturi, că numirile făcute de coaliția de guvernare la Televiziunea Română și Radioul Public sunt neconstituționale.

Astfel, CCR a admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr. 32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Citește și: PMP: Jos labele de pe TVR și SRR

Și, de asemenea, CCR, a admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr. 31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

Potrivit unui comunicat al CCR, pentru pronunţarea acestor soluţii, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală.

"Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţi Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune", spune CCR. 

Citește și: Vedete TV de primăvară: videochatista Lovin, la postul lui Pandele, și specialista în vrăji, la TVR

Conducerile SRTv şi SRR, demise în Parlament

Parlamentul a respins pe 11 mai 2021 rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune pe anii 2017, 2018 şi 2019.

S-au înregistrat 168 voturi "pentru" şi 247 "împotrivă" la raportul pe 2019, 174 voturi "pentru" şi 242 "împotrivă" în cazul raportului pe 2018 şi 176 voturi "pentru" şi 243 "împotrivă" la raportul pe 2017.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că respingerea rapoartelor de activitate şi a conturilor de execuţie atrage demiterea de drept a Consiliului de administraţie al SRR.

"Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a fost demis. La propunerea comisiilor permanente de specialitate, Parlamentul numeşte un director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune cu un mandat bine definit, de 6 luni", a menţionat Dragu.

La dezbateri, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a spus că la respingerea rapoartelor SRR, dar şi ale SRTv "politicul şi-a pus amprenta", apreciind că cele două instituţii funcţionează foarte bine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te