Alegerile europarlamentare din 26 mai. Lista candidaților PSD, PNL, USR+, Pro România, PMP, ALDE

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.04.2019 - 12:10

Alegerile europarlamentare din acest an au o semnificație aparte, pentru că de noua configurație a Parlamentului European depind viitorul UE și, implicit, al României pe continent.

SHARE

La scrutinul care va avea loc pe 26 mai, cele mai mari șanse să obțină mai multe locuri în Parlamentul European le au PSD și PNL,ar și formațiuni formate recent joacă în forță: Alianța USR-PLUS și ProRomânia. PMP își pune speranțele în fostul președinte Traian Băsescu.

De altfel, pe listele electorale pentru europarlamentare se află foști premieri, jurnaliști, sportivi și muzicieni.

PSD joacă pe mână cu Voiculescu

Lista PSD este deschisă de Rovana Plumb, preferata guvernanților pentru a petici ministere. În ultimii șapte ani, oriunde s-a eliberat un loc de ministru, Rovana Plumb a fost urgent nominalizată chiar dacă nu avea pregătirea educațională necesară.

Cele mai multe reacții au venit însă după nominalizarea jurnalistei Carmen Avram, cunoscută pentru emisiunea „În premieră” de la Antena 3, și a preotului greco-catolic Chris Terheș, un vehement apărător al penalilor și un critic al lui Kovesi, susținut de PNȚCD.

Prezența pe liste a Mariei Grapini a stârnit controverse, pentru că aceasta a refuzat să explice când s-a înscris în PSD, ea fiind membră a Partidului Puterii Umaniste, formațiunea lui Dan Voiculescu.

1. Rovana Plumb;2. Carmen Avram; 3. Claudiu Manda; 4. Chris Terheș; 5. Dan Nica; 6. Maria Grapini;7 Dragoș Benea; 8. Victor Negrescu; 9. Tudor Ciuhodaru; 10. Andi Cristea; 11. Natalia Intotero; 12. Gabriela Zoană; 13. Bianca Gavriliţă; 14. Emilian Pavel; 15. Doina Pană
.

PNL l-a luat locomotivă pe Rareș Bogdan

Liberalii au anunțat că au strâns cele mai multe semnături pentru europarlamentare 1,4 milioane. Lista e deschisă de moderatorul de televiziune Rareș Bogdan, un critic activ al politicilor PSD. De asemenea PNL mizează pe imaginea de buni gospodari a primarilor Mircea Hava, de la Alba Iulia, și Gheorghe Falcă, de la Arad, dar și pe reputația și pe activitatea lăudată a lui Siegfried Mureșan în mandatul anterior la Parlamentul European.


1. Rareș Bogdan; 2. Mircea Hava; 3. Siegfried Mureșan; 4. Vasile Blaga; 5. Adina Vălean; 6. Daniel Buda; 7. Dan Motreanu; 8. Gheorghe Falcă; 9. Cristian Bușoi; 10. Marian Jean Marinescu; 11. Vlad Nistor; 12. Mihai Țurcanu; 13. Violeta Alexandru
.

ALDE are pe liste un „soroșist”

Partenerul de guvernare al PSD a anunțat încă de la începutul anului că nu va merge pe listă comună cu PSD. Pentru europarlamentare, pe primul loc se află Norica Nicolai, deja membră a Parlamentului European, urmată de fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, cel care și-a pierdut funcția după ce a declarat că ar trebui dați mai puțini bani programelor pentru HIV/SIDA și mai mulți la Cultură.

Varujan Vosganian, cel care a reușit în 2015 să scape de o urmărire penală cu ajutorul colegilor săi parlamentari, care au respins cererea DIICOT la rugămintea sa, este pe locul cinci.

1. Norica Nicolai; 2. Daniel Barbu; 3. Renate Weber; 4. Ovidiu Silagh;5. Varujan Vosganian; 6. Andrei Gerea; 7. Radu Silaghi; 8. Eusebiu Pistru; 9. Horia Victor Toma; 10. Tudor Ionescu
.

Oameni noi de la USR-PLUS

Dacian Cioloş şi Dan Barna susțin că au „cea mai bună listă pe care România a propus-o vreodată pentru Parlamentul European, de când este în UE“, mizând pe faptul că majoritatea candidaților săi nu au mai fost politicieni.

Lista este deschisă, totuși, de fostul premier Dacian Cioloș și continuă cu trei foști miniștri ai cabinetului său: Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru și Dragoș Tudorache.

Pe listă se remarcă Nicolae Ștefănuță, primul român desemnat de UE să conducă relația dintre Congresul SUA și Parlamentul European:

1. Dacian Cioloş; 2. Cristian Ghinea; 3. Dragoş Pîslaru; 4. Clotilde Armand; 5. Dragoş Tudorache; 6. Nicolae Ştefănuţă; 7. Vlad Botoş; 8. Ramona Strugariu; 9. Vlad Gheorghe; 10. Alin Mituţă; 11. Anamaria Naomi Reniuţ; 12. Valeriu Nicolae; 13. Oana Ţoiu; 14. Radu Ghelmez ; 15.Liviu Iolu .

ProRomânia, cu dizidenți din PSD

Partidul condus Victor Ponta, care deschide și lista pentru europarlamentare, este format mai ales din  politicieni nemulțumiți de Liviu Dragnea și care au părăsit Partidul Social Democrat. Pe locul al doilea se află comisarul european Corina Crețu, iar pe trei un alt fost premier al României, Mihai Tudose.

Ponta nu l-a uitat nici pe Mihai Sturzu, fost membru al celebrei trupe Hi-Q, acum pilot de avioane de pasageri pentru compania WizzAir, fost deputat și fost președinte al Tineretului Social Democrat:

1. Victor Ponta; 2. Corina Crețu; 3. Mihai Tudose; 4. Iurie Leancă; 5. Geanina Pușcașu; 6. Gabriela Podașcă; 7. Cristi Cosmin; 8. Ioana Petrescu; 9. Mihai Sturzu; 10. Ionela Danciu.

Traian Băsescu, în fruntea listei la PMP

Partidului Mișcarea Populară mizează pe notorietatea preşedintelui de onoare al formațiunii, Traian Băsescu. Acesta a fost considerat în 2014, potrivit unui sondaj INSCOP, cel mai bun președinte post-revoluționar, cu 30% din opțiuni, urmat de  Ion Iliescu cu 23,8% şi Emil Constantinescu (19,6%):

1. Traian Băsescu; 2. Eugen Tomac; 3. Ioana Constantin; 4. Marius Paşcan; 5. Simona Vlădica; 6. Robert Turcescu; 7. Teodora Desagă; 8. Petru Movilă; 9. Cătălina Bozianu; 10. Cătălin Bulf .

UNPR, partidul generalilor controversați

Lista Uniunii Naţionale pentru Progresul României este deschisă de fostul tenismen Ilie Năstase, urmat de un alt general, Anghel „Puiu” Iordănescu, fost selecționer al echipei naționale de fotbal a României:

1.Ilie Năstase; 2. Anghel Iordănescu; 4. Luminiţa Adam; 5. Claudiu Ciprian Tănăsescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te