Nicușor Dan: Sunt 23 de motive de nelegalitate pentru care PUZ-uri de sector trebuie oprite

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.06.2021 - 14:02
Sunt 23 de motive de nelegalitate pentru care PUZ-uri de sector trebuie oprite. Foto Inquam Photos/Alberto Groșescu

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat miercuri de ce nu planurile urbanistice zonale (PUZ) pe baza cărora s-au acordat autorizații de construcție în sectoarele Capitalei trebuie blocate în continuare.

SHARE

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a menționat miercuri că există în prezent cinci PUZ-uri de sector aprobate în perioada 2018-2020, pentru sectoarele din București.

În Sectorul 4, doar pentru zona de sud.

„Menționez că în Sectorul 6 au mai fost niște PUZ-uri de sector în 2013 și 2016, fiecare dintre ele anulate în primă instanță de Tribunalul București.

Dintre cele noi, cele de la sectoarele 3, 4 și 6 au fost și ele  anulate de instanță. Așa cum am spus acum 3 luni, urbanismul din București din ultimii 15 ani a fost o golănie, iar apogeul golăniei este constituit de aceste aceste PUZ-uri de sector”, a menționat Nicușor Dan.

Primarul general a dat și un exemplu concret privind ilegalitățile comise într-un astfel de plan urbanistic zonal.

„Avem un exemplu: Strada Matei Voievod, cu case cu parter și 2-3 etaje, pe care se propun imobile cu 14 etaje, pe o stradă cu lățime de 7 m. Înțelegem cu toții ce înseamnă asta pentru traficul de pe această stradă.

Ce înseamnă pentru un locuitor care a cumpărat, cu banii lui de-o viață, o casă pe strada asta ca să aibă o viață liniștită, o casă pe care a plătit-o cu mai mult decât o casă din altă zonă? Mâine, vecinul lui, dacă acest PUZ rămâne în vigoare, poate să construiască 15 etaje și să se uite la el în curte toți cei 300 de noi vecini ai lui”, a arătat Nicușor Dan.

Din 7 PUZuri de sector, 5 să fie anulate de instanță

Primarul a declarat că traficul rutier este o altă problemă care va fi îngreunată prin PUZ-uri, așa cum arată acum. 

„În acest moment, acest acest oraș are mari probleme de trafic pentru că este prea dens față de rețeaua stradală pe care o are. Și fiecare dintre aceste PUZ-uri de sector propune nici mai mult, nici mai puțin  decât densificarea și mai mult a orașului.

Nu e vorba de a densifica în sensul acelor teorii urbanistice de a densifica anumite puncte din oraș – nu, e vorba de a densifica suprafețe uriașe ale acestui oraș, pentru a face traficul și mai insuportabil decât în momentul acesta”, a precizat edilul.

Nicușor Dan a arătat, în conferința de presă de miercuri, că a treia problemă este că Bucureștiul are mari oportunități de dezvoltare: este o oportunitate să ai terenuri libere la 3-4 km de Piața Unirii și să faci astfel încât bucureștenii chiar să locuiască acolo și nu să meargă cu mașina în fiecare dimineață până la Corbeanca sau Balotești sau la 20-30 km.

Citește și: VIDEO Fiul Vioricăi din Clejani, prins drogat după ce cheltuise 80.000 € la dezintoxicare în Spania

„Asta faci cu planificare urbană – adică în zonele pe care le dezvolți să prevezi școli, unități sanitare, parcuri … Niciunul dintre lucrurile astea nu sunt prevăzute – de exemplu, ce propune PUZ sector 4? Blocuri înghesuite fără nicio utilitate publică. Ce va fi peste 20 de ani, când standardul de locuire va crește în România și în București? Toată această zonă va fi un ghetou! Nimeni nu va mai dori să ducă copilul 1 oră cu mașina dimineața la școală / grădiniță și o oră seara la întoarcere.

Am spus deja, o problemă a acestor PUZ-uri e pierderea spațiilor verzi. Am avut în urmă cu 2 săptămâni o discuție cu CE privind măsurile pe care PMB le ia pentru a crește calitatea aerului.

Această măsură de suspendare a PUZ-urilor și, astfel, de păstrare a spațiilro verzi, a fost unul dintre lucrurile importante pe care noi le-am făcut și CE le-a apreciat ca o schimbare a atitudinii municipalității față de problematicii poluării din București”, a precizat Nicușor Dan. 

Primarul a amintit că din 7 PUZuri de sector, 5 să fie anulate de instanță.

„Sunt 23 de motive de nelegalitate, pentru care aceste PUZ-uri de sector, din punct de vedere juridic, nu pot să mai continue. O să facem adresă oficială către prefectul Municipiului București, solicitându-i să le atace în instanță și din acel moment să le suspende efectele.

Din punct de vedere urbanistic, aceste PUZ-uri de sector au probleme structurale uriașe, pe suprafețe extinse, care acoperă practic întreaga lor suprafață și ele nu pot să fie corectate, ci trebuie înlocuite cu planul Urbanistic General”, a declarat primarul Nicușor Dan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te