Nicușor Dan explică ce se întâmplă cu apa caldă în București

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.09.2020 - 22:17
Nicușor Dan. FOTO: Facebook

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri seară, că estimează că datoria Primăriei Capitalei se ridică la circa 4 miliarde de lei, iar, ceea ce privește apa caldă, „suntem aproape de nivelul critic”.

SHARE

„Termoenergetica are 450-500 milioane lei datorie către ELCEN, acumulată de un ani și trei luni, de când s-a înființat. Practic subvenția nu s-a plătit. Am fost la Ministerul de Finanțe, dar acolo nu era situația financiară completă, căci Primăria are datorii și către operatori economici. Către stat, PMB are datorii de aproape un miliard de lei. Estimarea mea e că datoria totală e de patru miliarde de lei. Foarte probabil, vom putea încheia anul fără să luăm împrumut de la Ministrul de Finanțe. Discuția de acolo a fost pe fondurile europene. E nevoie de cofinanțare și nu avem suficienți bani în bugetul PMB. Noi trebuie să refinanțăm toată datoria, dar avem nevoie de încrederea investitorilor. Vom refinanța la bănci. Problema e că avem datoriile curente. Lucrul bun e că Primăria Capitalei e mult mai puțin îndatorată față de alte primării din Europa”, a explicat Nicușor Dan, miercuri seară, la B1Tv. 

În ceea ce privește apa caldă, primarul ales a precizat că „din motive electorale, în această vară nu s-au făcut reparații. Sunt datele ELCEN”. 

„Cantitatea de apă suplimentară introdusă în rețea din cauza scurgerilor e de trei ori mai mare decât în 2016 - 2,2 tone pe oră. Problema e că la 2,5 tone oricâtă apă ai mai băga, nu se mai poate. Deci suntem aproape de nivelul critic. Atunci vom avea foarte multe avarii peste iarna asta, e absolut clar. Noi trebuie să pregătim intervențiile pe aceste avariii, astfel încât reparațiile să fie rapide. Suntem obligați să le facem, că altfel rămân blocuri întrebă fără apă caldă și căldură. Trebuie să ai stocuri de materiale, detectoare de avarii, să nu bâjbâi, trebuie să ai echipamente și echipe. Acum nu sunt suficiente echipamente. Vor fi mai multe avarii decât poate Termoenergetica să suporte. Trebuie atunci să faci în regim de urgență contracte cu niște firme, așa încât și toate să intervină cât mai repede la avarii”, a mai spus Dan. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.