Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Catherine Colonna

DE Bianca Iosef | Actualizat: 27.01.2023 - 16:29
Premierul Nicolae Ciucă- Foto: FACEBOOK

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Catherine Colonna, au avut o întrevedere în contextul vizitei şefei diplomaţiei franceze în România.

SHARE

Potrivit Guvernului, ”această vizită prefigurează aniversarea, la 4 februarie, a 15 ani de la semnarea Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic româno-francez şi are loc, totodată, în pregătirea celebrării, în luna martie, a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Francofoniei”.

”În schimbul de opinii, a fost evidenţiată relaţia bilaterală strategică şi specială dintre România şi Franţa, întărită de legăturile istorice de prietenie solidă bazată pe afinităţi culturale puternice. Prim-ministrul României a exprimat aprecieri deosebite pentru contribuţia substanţială a Franţei, în calitate de naţiune-cadru, la Grupul de Luptă NATO din România. Cei doi demnitari au subliniat angajamentul comun pentru amplificarea cooperării bilaterale sectoriale şi consolidarea relaţiilor economice şi de investiţii”, se arată în comunicatul Guvernului.

Citește și: Ministrul de Externe francez: Franţa va continua sprijinul ferm pentru aderarea României la Schengen

În cursul discuţiilor a fost abordată şi perspectiva de avansare a aderării României la Spaţiul Schengen. Premierul Ciucă a mulţumit pentru poziţia de sprijin a Franţei în favoarea aderării României şi angajamentul ferm pentru susţinerea eforturilor României de continuare a parcursului spre realizarea acestui obiectiv.

Citește și: Președintele Iohannis s-a întâlnit cu ministrul de Afaceri Externe al Franței la Palatul Cotroceni

”Şeful Guvernului a punctat demersurile dinamice ale părţii române prin angajarea în consultări intense cu toţi partenerii europeni în efortul de identificare a unei soluţii care să conducă în curând la un rezultat corect şi pozitiv în vederea aderării României la spaţiul Schengen. 

Discuţiile dintre cei doi oficiali au abordat şi impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. În context, au salutat cooperarea bilaterală în sprijinirea tranzitului cerealelor ucrainene către pieţe terţe”, mai spune Executivul. În perioada 26-27 ianuarie 2023, miniştrii afacerilor externe din Regatul Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra şi din Republica Franceză, Catherine Colonna, efectuează o vizită comună în România.

Programul prezenţei în România cuprinde vizite la facilităţile militare utilizate în comun de trupele aliate desfăşurate în România şi consultări diplomatice în format trilateral România-Olanda-Franţa. Prezenţa şefilor diplomaţiei olandeze şi franceze reconfirmă interacţiunea trilaterală eficientă între Bucureşti, Paris şi Haga, mai spune Guvernul, scrie News.ro.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te