Nicolae Ciucă: România este o țară sigură, una dintre marile noastre realizări

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.04.2024 - 13:09
Nicolae Ciucă: România este o țară sigură, una dintre marile noastre realizări - Foto: captură video Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Nicolae Ciucă: România este o țară sigură, una dintre marile noastre realizări. "După 20 de ani de NATO începem un alt capitol istoric. România are nevoie de un nou proiect de țară", a spus preşedintele PNL.

SHARE

Nicolae Ciucă: România este o țară sigură, una dintre marile noastre realizări. "După 20 de ani de NATO începem un alt capitol istoric. România are nevoie de un nou proiect de țară", a spus preşedintele PNL, recent.

Ciucă propune un deceniu al siguranței pentru România și români. Investițiile în apărare, independența energetică, inovație și Educație - sunt printre prioritățile sale.

Nicolae Ciucă: România este o țară sigură, una dintre marile noastre realizări

"Cariera de militar m-a învățat să nu las pe nimeni în urmă și să fac echipă", spune preşedintele Senatului, adăugând că "Democrația are nevoie de un NATO puternic. România e azi puternică în NATO, datorită cetățenilor".

România este o țară sigură, a afirmat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în deschiderea discursului său, de la evenimentul dedicat aniversării celor 20 de ani de apartenență NATO a României, organizat de Ministerul Apărării Naționale, la care au participat și șeful statului, Klaus Iohannis, și premierul Marcel Ciolacu.

“Aceasta este una dintre cele mai mari realizări. România a arătat lumii întregi cum o țară trecută prin decenii de comunism și de tranziție dificilă a reușit să se transforme într-o democrație consolidată și într-un aliat de încredere al NATO”, a afirmat acesta.

Citeşte şi: Contraofensiva ''va lua ceva timp'', avertizează premierul ucrainean:"Luptăm conform regulilor NATO”

Liderul PNL a vorbit despre drumul postcomunist al României, care are în opinia sa două mari etape în raport cu apartenența la NATO - una de tranziție și aspirație la aderare, înainte de 2 aprilie 2004; cea de-a doua de consolidare a poziției de stat membru al Alianței în cei 20 de ani care s-au scurs de atunci.

"Exact în urmă cu 20 de ani, mă aflam în Irak, la comanda unui batalion de infanterie, ca parte a coaliției internaționale”, a reamintit șeful Senatului, cu accent pe faptul că în acești ani România a asumat obiective ambițioase și nu a rămas la statutul de simplu beneficiar, ci a devenit o sursă de securitate în regiune, un pilon esențial al Alianței Nord-Atlantice la Marea Neagră.

Ciucă a vorbit, de asemenea, despre perioada dificilă în care suntem și în care democrația are nevoie de o Alianță Nord-Atlantică puternică: “România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina.

Citeşte şi: Mircea Geoană: „NATO condamnă ferm escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei”

La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, bombele rusești cad peste case, peste școli, peste piețe ucigând oameni nevinovați. Nu departe de aici, soldați ucraineni luptă cu mijloacele de care mai dispun, dar cu neobosit curaj, pentru a-și apăra țara și pentru a apăra libertatea și democrația.”

Acesta a mărturisit că știe, ca fost militar, ce înseamnă să pleci la război și să-ți lași familia în urmă, știind că s-ar putea să nu te mai întorci.

“Sunt mândru că România contribuie la apărarea Ucrainei și dă dovadă de solidaritate. Este un lucru corect. Acțiunile sunt cele care arată adevărata față a aliaților, iar în acest caz acțiunile vorbesc pentru România.

De victoria Ucrainei depinde

Dacă vrem ca pacea să revină pe continentul nostru, dacă vrem să lăsăm generațiilor următoare o lume mai sigură, bazată pe respect pentru regulile internaționale, avem datoria să sprijinim Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei. De victoria Ucrainei depinde spre ce fel de viitor ne îndreptăm.”

Nicolae Ciucă consideră că România are nevoie de un nou proiect de țară, care să răspundă provocărilor prezentului și să definească viitorul, iar în interiorul acestuia să gândim următorii 10 ani ca un „deceniu al siguranței” pentru România și pentru români.

“Cred că România viitorului este una cu instituții democratice solide, capabilă să ofere siguranță la nivelul întregii societăți. România viitorului este un pol de independență energetică, excelează în inovație și tehnologie, pune accentul pe educație și pe combaterea dezinformării și mai ales investește în oameni și în potențialul lor.

Mai puternică

Am stat de vorbă în ultimele luni cu mulți români. Cetățenii noștri înțeleg foarte bine contextul de securitate în care ne aflăm. România este astăzi puternică în NATO și datorită cetățenilor noștri și susținerii lor pentru Alianța Nord-Atlantică.”

Președintele Senatului și-a încheiat intervenția prin reafirmarea faptului că România este astăzi mai puternică în interiorul Alianței Nord-Atlantice. Nu a uitat să mulțumească celor care au avut o contribuție esențială la ceea ce a însemnat parcursul României spre NATO și existența în NATO.

De asemenea, a afirmat că trebuie să păstrăm vie memoria celor care și-au pierdut viața în misiunile internaționale în ultimii 20 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te