Ministrul PNL al Energiei vrea spor de PNRR pentru funcționarii săi. Ghinea (USRPLUS) se opune

DE Mircea Marian | Actualizat: 21.07.2021 - 14:51
Ministrul Energiei, Virgil Popescu Foto: Facebook

Ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, vrea spor de PNRR pentru funcționarii săi. Însă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), condus de Cristian Ghinea, se opune, deși angajații MIPE au deja acest avantaj financiar, adăugat la salariu.

SHARE

Ministerul Energiei a depus, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, o serie de amendamente la OUG 24/2021 privind unele măsuri pentru elaborarea PNRR.

Unul din acestea prevede înființarea în cadrul ministerului Energiei a unei structuri care să se ocupe de implementarea PNRR. Personalul angajat în acestă structură ar urma să beneficieze de sporurile prevăzute de legea 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare. 

Într-un document al comisiei de buget-finanțe, obținut de Newsweek România, se arată că MIPE se opune acestor amendamente. 

Citește și: Oficial: Șoșoacă îi cere lui Cîțu să explice de ce Orban „nu suportă poezia eminesciană“

În OUG 24/ 2021, la articolul 4, se prevede că angajații MIPE primesc sporurile dorite de cei de la Energie: 

“1) Pentru elaborarea, negocierea, aprobarea și implementarea PNRR, funcționează în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene o structură de specialitate, conform Hotărârii Guvernului nr. 52/2018 privind organizarea și funcționarea Ministerului Fondurilor Europene, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) beneficiază de drepturile prevăzute de Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare, fiind aplicabile prevederile art. 17 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în limita cheltuielilor de personal aprobate prin legea bugetului de stat."

O decizie nu a fost încă adoptată î această comisie a Camerei Deputaților, raportul nefiind finalizat. Potrivit unor surse politice, liderii liberali negociază cu cei din USR adoptarea amendamentului depus de ministerul Energiei. 

Guvernul Cîțu a aprobat, la 31 martie 2021, o ordonanță de urgență prin care zeci de bugetari vor primi 50% în plus la salariu, pentru că lucrează cu PNRR.

Din nota de fundamentare lipsește impactul bugetar.

De asemenea, nici ordonanța, nici nota de fundamentare nu precizează clar câți funcționari vor primi acest spor de 50%.

În prima formă a notei de fundamentare se arăta că, la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene - condus de Cristian Ghinea (USR), cel care a inițiat această ordonanță - va exista o structură de 30 de persoane, care va primi acest spor de 50% pentru că lucrează cu proiectele PNRR.

Citește și: Elev de 8,59 la clasă, notă 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele

Deși funcționarii lui Ghinea au primit aceste sporuri, România este printre puținele țări al cărui PNRR n-a fost aprobat. Alte 16 state UE au primit acordul Bruxelles-ului pentru a demara acest plan. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te