„Este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor”, a spus Predoiu.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va face „cu siguranţă” o propunere în acest sens.
Motivaţia invocată în solicitare constă în faptul că iniţiatorul cazului ce a ajuns la CEDO, respectiv demiterea fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost un membru al Guvernului.
„Acest guvern nu va atenta în niciun fel la independenţa justiţiei, la independenţa procurorilor şi îşi va urma obiectivele în domeniul justiţiei în acord cu standardele europene, deci este un semnal această cerere pe care înţeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneţia de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisiei”, a mai spus Predoiu.
Ministerul Justiţiei propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României în ceea ce priveşte credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept.
Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei.