Minciuna lui Costel Alexe: statutul PNL nu-i permite să se autosuspende pentru probleme penale

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 28.04.2021 - 13:07
Minciuna lui Costel Alexe: statutul PNL nu-i permite să se autosuspende pentru probleme penale. Foto Facebook

Costel Alexe a anunțat că s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași, după ce a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită 22 de tone de tablă, în perioada în care era ministru al Mediului. Dar statutul PNL nu-i permite.

SHARE

Costel Alexe a anunțat că nu se retrage din funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, în schimb a precizat că se autosuspendă din poziția de președinte al PNL Iași.

„Ieri, 27 aprilie, am fost invitat la DNA pentru a mi se aduce la cunoştinţă că, în dosarul care mă vizează, am primit calitatea de inculpat, iar procurorii au dispus impunerea controlului judiciar.

Sunt nevinovat şi am convingerea că voi demonstra acest lucru în instanţă, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcţia de preşedinte al PNL Iaşi”, a arătat Alexe, într-un comunicat de presă.

Numai că statutul PNL nu permite autosuspendarea dintr-o funcție de conducere în partid pentru probleme penale. 

Citește și: Cristi Borcea recunoaște: „Am patru copii concepuți în detenție. Nu am fost la camera nupțială”

Acuzat că a pretins 22 de tone de tablă

DNA îl acuză pe Costel Alexe că în perioada martie-aprilie 2020 ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

„Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”, arată procurorii anticorupție.

Citește și: Toate detaliile despre posibila mită în tablă luată de Costel Alexe. Ce urmează la CJ Iași

Alexe se poate autosuspenda doar ca membru PNL

Membrii PNL se pot autosuspenda doar din calitatea de membru al partidului și numai în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii și numai pe durata îndeplinirii acesteia, arată statutul partidului. 

De asemenenea, documentul precizează că membrii PNL se pot autosuspenda din funcția deținută în partid numai în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu deținerea unor funcții de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatului funcției publice.

Așadar, un membru de partid nu se poate autosuspenda pentru probleme de ordin penal. Gestul lui Costel Alexe nu are acoperire oficială.

„După perioada de autosuspendare, în termen de 30 de zile, redobândirea calității de membru se face în temeiul
deciziei de validare a BPJ a hotărârii BPL pe baza unei cereri adresate președintelui organizației locale din care
solicitantul face parte.

Citește și: EXCLUSIV Ambasadei Rusiei îi e rușine cu Oana Lovin. Nu recunoaște că a primit întrebări

În situația în care persoana autosuspendată face parte dintr-o structură de conducere nu mai poate reveni în
funcția pentru care a fost ales anterior autosuspendării”, menționează statutul PNL. 

Teoretic, chiar dacă autosuspendarea ar fi recunoscută, Costel Alexe nu mai poate fi președintele filialei din Iași după ce scapă din anchetă.

Totuși, calitatea de membru al PNL se pierde automat doar pentru condamnarea penală definitivă, pentru infracțiune săvârșită cu intenție sau pentru condamnarea penală definitivă pentru infracțiuni de corupție;

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.