Mihăilă: Favipiravirul este ineficient în tratamentul COVID, dar a fost „vândut" de PSD ca o soluție

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.02.2022 - 11:07
Mihăilă: Favipiravirul este ineficient în tratamentul Covid, dar a fost "vândut" de PSD ca o soluție/FOTO: indiamart

Fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că Alexandru Rafila a promovat intens tratamentul minune cu Favipiravir deși acesta este ineficient în tratamentul Covid. De asemenea, mai mulți medici spun că are riscuri mai mari decât beneficii.

SHARE

Fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, într-un interviu la Realitatea TV, că actualului ministru, Alexandru Rafila (PSD), creează „un scandal fals” legat de banii pentru consultanță din PNRR ca să distragă atenția publică de la alte probleme, cum este faptul că antiviralul Favipiravir are zero eficiență în tratamentul COVID, iar achiziția acestuia reprezintă o risipă din bani publici, 

„Această strategie a domnului Rafila de a lansa niște știri false, pentru că este vorba doar de știri false, nedocumentate, este fie una complet inadecvată, fie o strategie de a distrage atenția de la ceea ce de exemplu a apărut ca o problemă reală săptămâna asta.

Citește și: Rusia a respins propunerile SUA. Avertizează că Ucraina se poate „inflama în orice moment”

Săptămâna aceasta a fost publicat în Jurnalul Societății Europene de Microbiologie și Boli Infecțioase un studiu prin care se arată că Favipiravirul are zero eficiență în tratamentul COVID. Poate că asta trebuia să fie preocuparea domnului ministru rafila în această săptămână, după ce a pus pe piață prin farmaciile comunitare acest medicament și l-a vândut opiniei publice ca o soluție pentru pacienții COVID-19. Gândiți-vă că acest Favipiravir este plătit din bani publici, are zero eficiență pe tratamentul COVID-19, nu este un medicament ieftin. Este o risipă de resurse”, a afirmat Ioana Mihăilă, potrivit G4Media.

De altfel, mai mulți medici români consideră că medicamentul Favipiravir „are riscuri mai mari decât beneficii”.

Citește și: Patriotismul nu-i de AUR, ci de tinichea!

Medicul român Cristian Apetrei, specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a atras atenția în mai multe rânduri asupra deciziei Ministerului Sănătății de a introduce Favipiravirul în farmacii.

„Antiviralele din această categorie sunt realele antivirale, confirmate în trialurile clinice de către big pharma: Remdesivir, Molnupiravid, Paxlovir. Ultimul dintre ele probabil cel mai eficace, dar indisponibil în România, pentru că avea un contract-standard care nu i-a plăcut domnului ministru. Și care contract nu se compara nici pe departe cu acela al Favipiravirului, care era excelent. Favipiravir care n-are niciun efect pe SARS-CoV-2. Dar se va găsi în farmacie. Pentru tot poporul”, a scris Cristian Apetrei pe contul său de Facebook.

La solicitarea Libertatea, prof. dr. Radu Iliescu, specializat în farmacologie, prorector la Universității de Medicină Grigore T. Popa din Iași, a analizat majoritatea studiilor realizate asupra efectelor Favipiravir în tratarea cazurilor de COVID-19. Specialistul a precizat că, în cel mai bun caz, se poate spune că administrarea medicamentului poate avea „un beneficiu modest”, scrie Libertatea.

Favipiravir - Efecte adverse 

„Au fost raportate efecte asupra măduvei osoase: scade numărul de globule roșii și albe din sânge, efecte toxice hepatice, cum au și alte antivirale, fiindcă interferează cu mecanisme biologice, precum replicarea celulară. Apare teratogenitatea – malformații la făt – și din cauza aceasta Favipiravirul nu se recomandă decât în cazurile în care se poate demonstra dincolo de orice dubiu lipsa unei sarcini. Se recomandă inclusiv existența unei perioade de 25 de zile de la ultimul contact sexual, atât de serios este acest risc”, a explicat prof. dr. Radu Iliescu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te