Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: „E o ciumă care va duce către o criză socială”

DE Daniel Toșa | 02.05.2023 - 08:41
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu - Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut luni seara că problema pensiilor speciale trebuie rezolvată, având în vedere că este un jalon asumat în PNRR, şi nu va accepta pierderea banilor din acest program.

SHARE

Marcel Ciolacu a adăugat că pensiile speciale şi cumulul pensiei cu salariul la stat sunt lucruri diferite şi, în cazul pensiilor speciale, pentru a nu risca respingerea la CCR, se va merge pe mai multe variante.

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: „E o ciumă care va duce către o criză socială”

"Sunt mai multe discuţii, pe fondul discuţiei şi de constituţionalitate, să vedem dacă se mai poate face cumul de pensie cu salariu tot de la stat şi cu anumite depăşiri. Sunt două lucruri total diferite. În primul rând, România trebuie să facă anumite reforme, reforme asumate în PNRR. E un lucru total separat şi avem o mare problemă.

Cum am zis acum câteva zile, avem o ciumă a pensiilor speciale care, încet, încet, este o inechitate, încet, încet duce către o criză socială, lucru pe care trebuie să-l rezolvăm punctual. 

Eu nu o să accept ca România să piardă vreun euro din PNRR, pentru că nu a făcut vreun jalon, mai ales jalonul în ceea ce priveşte pensiile speciale, dar, de-a lungul anilor, am dat foarte multe legi care au fost întoarse de la Curtea Constituţională.

Citește și: Vaticanul conduce negocieri de pace în Ucraina. Zelenski va lupta până la moarte cu arma în mână

Cel mai important este faptul că trebuie rezolvat jalonul cu pensiile speciale. Încet, încet, a devenit o presiune foarte mare, este o inechitate şi de aici, repet, se poate ajunge chiar la o criză socială din cauza unor lucruri întâmplate în aceşti 30 de ani.

Nu e o problemă să scăpăm şi de această ciumă, că s-a scăpat şi de ciuma de la PSD şi eu şi colegii mei ne-am vindecat, n-avem nicio problemă. Este un lucru foarte serios.

De câte ori am făcut modificările şi având un singur lucru, o singură abordare, s-a întâmplat să ni se respingă de la CCR. Atunci înseamnă că trebuie să mergem pe mai multe variante", a declarat Marcel Ciolacu, la un post de televiziune.

Citește și: General ucrainean: "Situația la Bakhmut, complicată dar rușii nu reușesc să preia controlul"

Întrebat dacă ar urma să fie afectate şi pensiile în plată, Ciolacu a spus că pentru pensiile speciale în plată se poate recurge la o "justă impozitare".

Liderul PSD a menţionat că trebuie stopate angajările la stat, mai puţin în Sănătate şi Învăţământ, şi se pot relua când este necesar.

Marcel Ciolacu a subliniat că nu vor fi tăieri de pensii sau salarii, iar o nouă lege a salarizării va fi o prioritate pentru coaliţie, pentru a fi eliminate excepţiile. Totodată, prin viitoarea lege a salarizării ar urma să fie eliminate sporurile, care să fie cuprinse în corpul salariului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te