Marcel Ciolacu, de Ziua Independenței SUA: „Guvernul va încuraja investiţiile americane în România”

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.06.2023 - 21:01
Marcel Ciolacu, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Arhivă

Marcel Ciolacu a subliniat importanţa parteneriatului strategic cu SUA, menţionând că Guvernul doreşte să îl aprofundeze, intensificând cooperarea pe toate palierele, de la zona de apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.

SHARE

"Sunt convins că putem dezvolta toate aceste direcţii şi că volumul schimburilor comerciale dintre România şi SUA poate să depăşească rapid pragul de 5 miliarde de dolari, atins anul trecut. Guvernul pe care cu onoare îl conduc va încuraja investiţiile străine americane în România. Avem un amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv şi creşterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCDE", a spus Ciolacu, în cadrul recepţiei oferite de Ambasada SUA cu ocazia celei de-a 247-a aniversări a Zilei Independenţei.

Marcel Ciolacu: „Guvernul va încuraja investiţiile americane în România”

Premierul a mai precizat că România "este decisă să demonstreze capacitatea de a se poziţiona ca membru predictibil şi de încredere" la nivelul comunităţii internaţionale, contribuind la întărirea securităţii regionale şi stabilitatea economică globală.

"Cum Statele Unite este deseori descrisă ca fiind ţara tuturor posibilităţilor, la fel şi eu mă voi lupta pentru a oferi românilor toate oportunităţile pe care apartenenţa la comunitatea euro-atlantică o oferă pentru securitatea şi dezvoltarea României", a spus premierul.

Ciolacu a salutat rolul "important" al SUA în eforturile de întărire a flancului estic. Potrivit acestuia, creşterea prezenţei militare americane pe teritoriul României reprezintă "o garanţie a angajamentului" Statelor Unite de a proteja "fiecare centimetru" de teritoriu aliat.

Citește și: Ambasadoarea SUA: „SUA a beneficiat enorm de talentul românilor. Româna e a doua limbă la Microsoft”

"Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute şi vă asigurăm că vom lua, la nivelul Guvernului, toate măsurile pentru facilitarea acestei prezenţe atât de necesară ţării noastre. Dincolo de asta, vom pune în continuare accent pe proiectele bilaterale fanion, precum cele din domeniul energiei, care pot asigura României un rol cheie în securitatea energetică a regiunii. Şi aici vorbim de construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, de proiectul primei centrale SMR din lume, pa baza unei tehnologii americane, dar şi despre cooperarea în domeniul energiei regenerabile", a spus el.

Ciolacu a subliniat şi importanţa colaborării în domeniul educaţiei, cercetării şi culturii, arătând că aceasta reprezintă "o platformă solidă" pentru relaţiile bilaterale.

"Sunt convins că, pe măsură ce eforturile noastre comune pentru ca România să intre în programul Visa Waiver se vor concretiza, această dimensiune fundamentală va cunoaşte o dezvoltare exponenţială", a adăugat el.

Premierul a apreciat că parteneriatul strategic cu SUA reprezintă "un fundament" al politicii externe a României şi "expresia unui angajament comun" pentru valorile democratice.

"Acum 248 de ani, reprezentanţii a 13 colonii din America au aprobat Declaraţia de Independenţă, prin care şi-au afirmat dorinţa de libertate şi încredere în valorile democratice. În căutarea unei reprezentări corecte, aceştia au decis împreună asupra formei în care au dorit să se organizeze, plecând de la cuvintele pline de semnificaţie ale părinţilor fondatori. Atunci s-a afirmat clar faptul că toţi oamenii sunt creaţi egali şi că fiecare persoană are dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. Vedem astăzi cât de importante sunt aceste principii, când la frontierele noastre oameni, ca şi noi, se luptă pentru a le păstra, sub ameninţarea unei agresiuni cinice şi ilegale, declanşate de Federaţia Rusă împotriva unui stat independent, Ucraina", a afirmat Ciolacu.

La recepţie participă de asemenea preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te