Ambasadoarea SUA: „SUA a beneficiat enorm de talentul românilor. Româna e a doua limbă la Microsoft”

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.06.2023 - 20:39
Kavalec, ambasadoarea SUA în România, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Arhivă

România şi Statele Unite doresc să construiască societăţi democratice, mai inclusive şi mai prospere, a afirmat ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec la recepţia de Ziua Independenţei.

SHARE

Diplomatul a amintit că această misiune la Bucureşti a făcut-o să se întoarcă în România, după 15 ani. De altfel, mare parte din discursul său a fost rostit în limba română.

Ambasadoarea SUA: „SUA a beneficiat enorm de talentul românilor. Româna e a doua limbă la Microsoft”

"Valorile democratice se află în inima parteneriatului nostru strategic puternic şi durabil. România şi Statele Unite doresc să construiască societăţi democratice, mai inclusive şi mai prospere, în care popoarele noastre şi copiii noştri şi copiii lor să poată înflori şi să aibă succes", a arătat ea.

Kathleen Kavalec a vorbit şi de războiul de la graniţa României. "Aceste valori comune sunt motivul pentru care noi rămânem uniţi împotriva atacului neprovocat şi groaznic al Rusiei asupra Ucrainei. Împreună cu aliaţii din NATO, oferim sprijin poporului ucrainean, în aceste vremuri grele. Românii au primit cu braţele deschise, cu ceai şi cozonac, milioanele de refugiaţi ucraineni. Guvernul român oferă Ucrainei un ajutor nepreţuit. Generozitatea dumneavoastră este emoţionantă şi nu va fi uitată", a spus ea.

Citește și: Iohannis: „Parteneriatul Strategic cu SUA va continua să ghideze politica externă a României”

În acest context, Kathleen Kavalec a subliniat importanţa parteneriatului strategic.

"Agresiunea Rusiei demonstrează limpede de ce parteneriatul nostru strategic, tot mai puternic de 25 de ani, este atât de important pentru apărarea şi rezistenţa noastră", a punctat Kathleen Kavalec.

Ea a amintit că peste 3.000 de militari americani se află în România. "Această prezenţă nu doar că ne permite să ne antrenăm împreună, pentru a îmbunătăţi capacităţile aliaţilor, dar ne şi ajută să ne asigurăm că graniţele României sunt securizate şi că putem dormi mai liniştiţi", a completat ambasadoarea.

Diplomatul a vorbit de legătura dintre cele două ţări, în mai multe domenii, inclusiv în IT şi a subliniat că "româna este a doua limbă vorbită în sucursalele companiei Microsoft din toată lumea".

"De la George Enescu şi Maria Tănase, la Louis Armstrong şi Red Hot Chili Peppers, ne-am bucurat de o serie întreagă se schimburi şi cooperare în domeniul artistic, al educaţiei şi al afacerilor, care s-au intensificat, în contextul în care lumea noastră a devenit mai interconectată ca niciodată. Beneficiile acestui parteneriat strâns sunt de ambele părți. Statele Unite au beneficiat enorm de talentul românilor. Companiile de tehnologie create de români ca si BitDefender si Ui-Path au devenit o marcă în Statele Unite, și am înțeles că româna este a doua limbă vorbită în sucursalele companiei Microsoft din toată lumea.", a arătat ea.

Recepţia de anul acesta este dedicată oraşului San Diego din California şi "aduce un omagiu istoriei, oamenilor şi diversităţii care au făcut ca Statele Unite ale Americii să devină democraţia vibrantă de azi".

În acest sens, în spaţiul dedicat evenimentului au fost expuse maşini simbolice pentru spiritul Californiei, plăci de surf şi un perete cu grafitti realizat de artişti români.

"Astăzi, San Diego onorează moştenirea primilor săi locuitori, primind cu braţele deschise pe noii veniţi şi imigranţi din toată lumea, inclusiv din România", a spus ea, despre oraşul său natal.

Citește și: Peștera gigantică din România care este printre cele mai frumoase din lume. E deschisă o dată pe an

Kathleen Kavalec a subliniat că în această zonă limba spaniolă este a doua limbă vorbită. "La fel ca San Diego, multe dintre oraşele noastre au denumiri spaniole. Iubim mâncarea mexicană, din care puteţi gusta şi dumneavoastră în această seară", a arătat Kavalec.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te