Manfred Weber (PPE): „România nu mai e parte a deciziilor la nivelul UE”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.03.2019 - 16:03
Manfred Weber, candidat al PPE. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Candidatul Partidului Popular European la şefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat la București, la summitul liderilor locali și regionali ai PPE, că actualul guvern a scos România din deciziile UE.

SHARE

„Mă gândesc la România şi când fac acest lucru trebuie să vă spun că în anii trecuţi a fost privită ca o ţară despre care vorbeam referitor la statul de drept, lupta împotriva corupţiei, probleme interne. România nu mai evăzută ca parte a deciziilor la nivelul UE. E o tragedie să observăm că România nu mai e un pioner la nivelul european. Motivul este actualul Guvern din România care se gândeşte mai mult la interesul partidului, decât al cetăţeanului”, a afirmat Manfred Weber, la Romexpo.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European a declarat, sâmbătă, că a fost surprins să vadă că Guvernul nu sprijină candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, precizând că România ar trebui să fie mândră o funcţie ca aceasta ar putea fi ocupată de un român.

„Acum aş dori să vorbesc despre statul de drept şi despte PSD implicit. Sunt surprins. Trebuie să spun că pentru prima oară vom avea un procuror-şef european care se va lupta pentru statul de drept şi împotriva corupţiei europene. Este o surpriză pentru mine că Guvernul din România nu o sprijină pe această doamnă. Eu cred că România ar trebui să fie mândră că primul procuror-şef eurpoean ar putea fi un cetăţean român, de aceea sprijim această candidatură întrutotul”, a declarat candidatul PPE la şefia Comisiei Europene, Manfred Weber, la Summitul PPE al liderilor locali şi regionali.

Citește și Klaus Iohannis, la summitul PPE de la București: PSD a îmbrăcat haina falsului patriotism

Acesta şi-a declarat dorinţa de a lupta pentru o Europă în care nimeni nu va fi forţat să îşi părăsească regiunea din cauza condiţiilor de trai precare, precizând că socialiştii europeni au politici comerciale similare cu ale lui Donald Trump.

„Doresc să lupt pentru o Europă în care nimeni nu va fi forţat să îşi părăsească regiunea din cauza condiţiilor de trai precare. 5 milioane de români au părăsit România, şi tinerii, şi acest lucru nu mai poate fi acceptabil De aceea trebuie să creem condiţii de muncă egale. Trebuie să investim în infrastructură pentru a oferi tinerilor un viitor mai bun. 1,1 milioane români lucrează în sectoare în care se produc produse către export. Este foarte mult. Ceea ce ne transmite un semnal clar. Putem avea un viitor economic bun numai dacă creştem condiţiile sociale”, a susţinut Manfred Weber sâmbătă la Summitul PPE de la Bucureşti.

El îi acuză pe socialiştii europeni că abordează comerţul în mod similar cu cel al preşedintelui american Donald Trump.

„Socialiştii nu vor să aibă alte acorduri comerciale. Ei vor să facă la fel ca Donald Trump, să blocheze comerţul, să clădească ziduri. Eu nu vreau să creez niciun zid, eu vreau să creez punţi pentru e singura cale de dezvoltare economică sustenabilă”, a transmis Weber.

Referitor la politicile sociale şi pentru sănătate, politicianul PPE a declarat că trebuie susţinut producerea de servicii şi produse care să trateze cancerul mai bine.

„Pentru a îi susţine pe cei care produc servicii noi şi produse bune trebuie să merge pe această cale. 405 dintre europeni se vor confrunta în viaţa lor cu cancerul. Toţi care au avut un astfel de caz în familie, ştiu cum se simte. Se simt lipsiţi de speranţă şi dacă ar fi să îmbinăm toate datele, un master plan împotriva cancerului, atunci noi eurpoeni atunci am putea să găsim un răspuns la cancer şi poate să vindecăm cancerul. Eu vreau să prezint un astfel de master plan împotriva cancerului”, a conchis liderul grupului PPE în Parlamentul European.

Weber, despre o singură femeie pe lista PNL

Liderul grupului PPE în PE Manfred Weber a declarat, întrebat cum vede faptul că pe locurile eligibile ale PNL la europarlamentare este o singură femeie, că în grupul popularilor europeni există o regulă că „trebuie să avem 50% femei”, iar pe termen lung trebuie să fie egalitate de gen.

„Mă gândesc că femeia care ocupă acest loc şi trebuie să vă spun că este o femeie foarte puternică nominalizată din partea PNL, Adina face treabă la nivel european, vicepreşedinte al Parlamentului European, aşadar contribuţia ei este importantă şi mă bazez pe ea. Iar pe termen lung, da aveţi dreptate, la grupul politic PPE avem regulă şi anume că la Preşedinţie trebuie să avem 50% femei.

Aşadar, pe termen lung, cu siguranţă trebuie să existe această egalitate de gen care să fie respectată”, a afirmat Manfred Weber, într-o conferinţă de presă după Summitul PPE la Bucureşti, întrebat dacă e o problemă de reprezentantivitate faptul că pe lista PNL la europene este o singură femeie.

Acesta a adăugat că lista liberalilor la alegerile pentru PE este „un mix bun”, între oameni care vin din afara politicii, a eurodeputaţilor care au deja experienţă şi a primarilor.

„Vreau să subliniez că am văzut lista şi prezentarea acesteia şi există un echilibru bun între politicieni şi primari, colegi buni, avem chipuri noi, cum ar fi domnul Bogdan, candidatul de top, şi de asemenea colegi experimentaţi, cu experienţă în PE.

Pe aceştia nu vrem să îi pierdem pentru că ei fac o treabă foarte bună. Pentru a avea o mai bună înţelegere, atunci când ţi-ai construit o reţea, mă refer la Siegfried Mureşan, Marian-Jean Marinescu, ei au construit deja o reţea de contacte, îi cunosc pe ceilalţi din celelalte partide, de la delegaţii şi în felul acesta devin mai puternici.

Apreciez foarte mult că printre primii zece sunt mulţi colegi care beneficiază deja de acest lucru şi ştiu cum se mişcă treaba. Cred că este un mix bun între chipuri noi care vin din exterior şi sunt reprezentaţi bine primarii de la nivelul local şi cei experimentaţi”, a conchis Weber.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te