Mandatul aleșilor locali s-ar putea prelungi la 5 ani. Proiectul se află pe masa Senatului

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 14.02.2024 - 17:37
Mandatul aleșilor locali s-ar putea prelungi la 5 ani. Proiectul se află pe masa Senatului Foto: Digi24 (fotografie cu caracter ilustrativ)

Aleșii locali ar putea avea mandate mai lungi, de la patru ani cât este prevăzut în lege, la cinci ani. Inițiatorii proiectului spun că acest lucru ar fi în favoarea proiectelor cu finanțare, fiindcă ar putea fi duse la bun sfârșit de către inițiatori.

SHARE

Grupul parlamentar al UDMR a depus, miercuri, la Parlament, o propunere legislativă prin care se modifică durata mandatului aleşilor locali de la patru la cinci ani. Proiectul de lege, care prevede un mandat de cinci ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni, respectiv pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, serveşte la dezvoltarea localităţilor, dar şi la stabilitatea politică, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă.

„Pe lângă modelul tradiţional, în care mandatul aleşilor locali este de 4 ani, există multe exemple din statele membre ale Uniunii Europene în care au fost aplicate cu succes modele de administraţie publică locală cu mandat de 5-7 sau de 8 ani.

Mandatul aleșilor locali s-ar putea prelungi la cinci ani. Proiectul se află pe masa Senatului

Motivele care au stat la baza adoptării modelului cu durate diferite ale mandatelor între nivelurile administraţiei sunt de ordin politic și administrativ, motive pe care le considerăm întemeiate mai ales pentru că oferă soluţia la acele sincope care afectează cetăţeanul cu problemele lui de fiecare zi, cele pe care consiliile locale și județene sunt chemate să le rezolve”, scrie în expunerea de motive semnată de Klemen Humor, UDMR.

Cseke Attila, fostul ministrul al Dezvoltării a declarat că finanţările europene sunt făcute pe perioade de 7 ani, iar noua propunere a UDMR ar corela acest ciclu mai lung, de 7 ani, cu mandatele aleşilor locali.

Citește și: PNL susține comasarea alegerilor. Variantă: alegeri locale și europarlamentare la aceeași dată

Senatorul UDMR a argumentat că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cum sunt Franţa, Germania sau Austria, aleşii locali au un mandat de 5, sau chiar de 7-8 ani.

Prelungirea mandatelor, o aberație pentru unii

PMP nu vede cu ochi buni prelungirea mandetelor aleșilor locali. Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan spune că propunerea este o „aberație”.

„Dacă se poate cât mai mult să stăm agăţaţi în funcţii (...) Este o mare aberaţie şi asta demonstrează cu prisosinţă cam care sunt interesele UDMR-ului pentru această ţară. Interesul lor e prioritar.

Citește și: Marcel Ciolacu: "Cu certitudine, pe 9 iunie vom avea alegeri europarlamentare, conform legii"

Ei să fie în funcţii, ei să domine, ei să-şi vadă de interesele lor şi să-i prostească pe cei care încă mai cred în faptul că ei sunt salvatorii naţiei şi că prezervează identitatea etniei", a declarat Marius Paşcan, conform Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te