Lovitură pentru AUR de la Camera Deputaților. Ce nu mai pot face cu drapelul național

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.05.2023 - 12:47
Lovitură pentru AUR de la Camera Deputaților - Foto: Facebook/ George Simion

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

SHARE

S-au înregistrat 207 voturi 'pentru', 26 'împotrivă' şi 30 abţineri.

Proiectul modifică şi completează în acest sens Legea nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Lovitură pentru AUR de la Camera Deputaților

"Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare", prevede proiectul.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică şi completează Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001, se arată în proiect, potrivit Agerpres.

Citește și: Se ascut "cuțitele" în coaliție. Un lider PNL dă de pământ cu Rafila: "Este un manager incompetent"

Camera Deputaţilor este for decizional.

Protestatarii scoși în stradă de formațiunea AUR au arborat deseori steagul României pe care au plasat mai mult inscripții naționalist-extremiste, religioase și chiar sigla partidului, profanând astfel simbolul național - Steagul României.

Povestea fascinantă a steagului României

Povestea steagului României, simbolul țării, ascunde o istorie fascinantă, cu mai multe etape care au condus la crearea drapelului național de astăzi.

Steagul României, reprezentat de culorile albastru, galben și roșu, este unul dintre cele mai importante simboluri ale țării noastre și a suferit diverse modificări pe parcursul anilor, odată cu schimbarea conducătorilor și a puterilor. Puțini sunt conștienți că originile steagului României datează încă din 1600, când Mihai Viteazul a folosit aceste trei culori în diplomele emise, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor.

Citește și: UPDATE Proteste ilegale AUR la Palatul Parlamentului. Un deputat AUR, amenințări incredibile

Deși inițial aceste culori nu erau încă asociate conștiinței naționale, ele au început să apară în picturi și pe pânzele drapelului răscoalei conduse de Tudor Vladimirescu.

Importanța simbolurilor de pe steagul României, reprezentate de nuanțele folosite, a primit o primă semnificație în 1821, când s-a stabilit că albastrul reprezintă cerul și sugerează libertatea, galbenul este asociat grânelor și dreptății, în timp ce roșul, culoarea sângelui, simbolizează frăția. Totuși, drapelul național a fost adoptat abia după 20 de ani.

În 1834, Alexandru Ghica Vodă, domnul Țării Românești de atunci, a reușit să obțină permisiunea otomanilor de a utiliza un steag românesc pe corăbiile comerciale și militare. Astfel, țara avea două steaguri: unul pentru corăbii și unul pentru armată.

Aceste două steaguri erau asemănătoare, cel pentru corăbii având culorile galben și roșu, în timp ce cel al armatei includea albastru, galben și roșu, cu un vultur în centrul său. Acvila valahă era reprezentată cu o coroană princiară și o cruce. Ulterior, cele trei culori au fost utilizate într-o poziție orizontală, nu verticală, așa cum este utilizat astăzi.

Când a apărut primul steag oficial al României? 

În secolul al XIX-lea, apare primul steag oficial al României, marcând unitatea țării. A fost conceput de mișcarea revoluționară și adoptat în anul 1848. Revoluționarii au folosit tricolorul ca drapel al Țării Românești, plasând albastrul în partea de sus, pentru a simboliza valorile "Libertate, Dreptate, Frăție", inspirându-se din modelul francez. De atunci, drapelul României a păstrat aceleași nuanțe, cu mici modificări în timp.

"Steagul... este familia, teritoriul fiecărui român, casa în care s-au născut părinții și unde se vor naște copiii voștri. Steagul este simbolul devotamentului, credinței, ordinei și disciplinei care reprezintă armata! Steagul este și trecutul, și prezentul, și viitorul țării; întreaga istorie a României!", spunea Alexandru Ioan Cuza.

Cu toate acestea, aspectul drapelului național a suferit schimbări în perioada comunistă. Prin Constituția României din 1866, culorile principatelor unite erau definite ca fiind "albastru, galben și roșu" în articolul 124. Modul și ordinea în care aceste culori erau dispuse au fost stabilite de Adunarea Deputaților în ședința din 26 martie 1867, cu stema României plasată în centru.

Comuniștii au introdus modificări asupra drapelului național, în încercarea de a se distanța de tradiția națională. Au înlocuit stema țării și au adăugat una nouă pe tricolor. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei țării, steagul României nu a suferit modificări semnificative. Este de menționat că drapelul național al României este similar cu cel al Ciadului, cu excepția nuanțelor de albastru, care sunt diferite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te