Kremlinul cere ca avioanele de la baza Mihail Kogălniceanu să nu mai intercepteze avioane rusești

DE Elena Andrei | Actualizat: 13.06.2021 - 23:39
Kremlinul cere ca avioanele de la baza Mihail Kogălniceanu să nu mai intercepteze avioane rusești/FOTO: Facebook/NATO Allied Air Command
Kremlinul cere ca avioanele de la baza Mihail Kogălniceanu să nu mai intercepteze avioane rusești/FOTO: Facebook/NATO Allied Air Command
Rusia cere ca avioanele de la baza Kogălniceanu să nu mai intercepteze avioane rusești /Foto: NATO
Rusia cere ca avioanele de la baza Kogălniceanu să nu mai intercepteze avioane rusești /Foto: NATO

Ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, consideră că un prim pas spre normalizarea relațiilor cu aliații NATO ar fi ca aceștia să nu mai intercepteze aeronavele militare ale Rusiei care zboară în spațiul aerian internațional. Baza Mihail Kogălniceanu are un rol-cheie.

SHARE

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, diplomatul rus a subliniat faptul că NATO și România, ca parte a acestei alianțe, sunt foarte active în regiune și a cerut ca avioanele militare ale Federației Ruse să nu mai fie interceptate.

„Avioanele rusești zboară în spațiul aerian internațional. Dragi prieteni, acestea sunt reglementări internaționale”, a subliniat Kuzmin.

Interceptările aeronavelor în această regiune a frontierei NATO sunt efectuate de către efective militare de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde alături de aeronavele MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon ale României, partenerii din cadrul NATO participă și ei la misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, potrivit defenseromania.ro.

Citește și

Ambasadorul Rusiei la București: Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, provocatoare

Stoltenberg, înainte de summit NATO: Rusia și China resping ordinea internațională bazată pe reguli

Misiunile sunt autorizate de la Centrul de Operaţii Aeriene al NATO de la Torejon, din Spania.

În prezent, un detașament britanic, format din aproximativ 200 de militari (piloți și personal tehnic) cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, execută misiuni de poliție aeriană, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române cu aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

Misiunea RAF reprezintă cea de-a treia rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017 și 2018.

Ambasadorul rus Valeri Kuzmin a dat exemplul rachetei lansate accidental de un avion Eurofighter în apropiere de granița Federației Ruse și a subliniat că interceptările pot provoca accidente. Oficialul rus a amintit de un episod petrecut în 2018 în Estonia, foarte aproape de granița Federației Ruse.

Atunci, un avion de vânătoare spaniol de tip Eurofighter Typhon a lansat accidental o rachetă aer-aer AIM-120 AMRAAM . Din fericire nu s-au înregistrat pagube sau pierderi de vieți omenești. Incidentul a avut loc în timpul unui exercițiu militar în 2018.

Ambasadorul Federației Ruse în România apreciază că distanța dintre frontiera Estoniei și Sankt Petersburg este de doar aproximativ 150 de kilometri, fapt pentru care incidentul ar fi putut genera un accident care să aibă consecințe mult mai grave.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te