JD Vance acuză Europa că este „vasalul permanent” al SUA. Într-un interviu acordat publicației britanice UnHerd, JD Vance a declarat că Europa nu poate fi „un vasal permanent” al Americii. „Nu este în interesul nimănui această relație”.
JD Vance, cuprins de frenezia anti-europeană: Europa, vasalul permanent al SUA, economic și militar
„Considerăm Europa aliatul nostru. Vrem doar o alianță în care europenii să fie puțin mai independenți, iar relațiile noastre comerciale și în materie de securitate vor reflecta acest lucru”, a declarat JD Vance, cunoscut pentru pozițiile sale ferme împotriva establishmentului politic european.
Oficialul american a subliniat că subvenționarea continuă a apărării europene de către SUA nu este sustenabilă.
„Nu este bine pentru Europa, și nu este în interesul Americii, ca Europa să fie un vasal permanent al Statelor Unite în ceea ce privește securitatea”, spune JD Vance, potrivit Politico.
Declarațiile sale vin în contextul unei presiuni crescânde din partea administrației Trump asupra Europei pentru a investi mai mult în propriile capacități de apărare.
Citește și: Trump, JD Vance, Rusia și extremiștii proruși din UE fac zid în fața lui Marine Le Pen: Eliberaţi-o
De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, tonul față de partenerii europeni s-a înăsprit, liderii UE fiind acuzați că adoptă o politică comercială „neloială” față de Statele Unite.
Sursa foto: Profimedia images
JD Vance a reiterat și criticile aduse liderilor europeni în privința migrației și a libertății de exprimare. Într-un discurs rostit în februarie, la Conferința de Securitate de la München, el acuza că „liderii europeni nu luptă suficient împotriva imigrației și că libertatea de exprimare este amenințată în Europa”.
„Realitatea este că – este brutal de spus, dar este adevărat – întreaga infrastructură europeană de securitate a fost, de când mă știu, subvenționată de Statele Unite ale Americii”, a afirmat vicepreședintele american.
Citește și: JD Vance îl face „netot” pe Trump. 5 dezvăluiri bombă din textele planului de război al SUA
Potrivit lui Vance, doar câteva țări din Europa, precum Franța, Regatul Unit și Polonia, dispun de armate capabile să asigure o apărare credibilă.
„Majoritatea statelor europene nu au o armată capabilă să asigure o apărare rezonabilă”, a adăugat el.
Într-o declarație ce a stârnit controverse la începutul lunii martie, Vance sugera că pentru Ucraina, un acord economic cu Statele Unite ar reprezenta „o garanție de securitate mai bună decât 20.000 de militari din orice țară care nu a purtat un război de 30 sau 40 de ani”.
Pe tema relațiilor bilaterale dintre Washington și Londra, JD Vance s-a arătat optimist: „Există șanse mari ca negocierile să ducă la un acord excelent, care este în interesul ambelor țări”.