Jandarmeria, noi acuzații împotriva protestatarilor: „Probabil am fi avut jandarmi incendiați”

DE Mircea Marian | Actualizat: 16.08.2018 - 12:01
Foto Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Maiorul Laurențiu Cazan, care s-a prezentat drept coordonatorul intervenției din Piața Victoriei, din 10 august, a susținut că asupra jandarmilor se pregătea un atac cu sticle incendiare și că, dacă nu se acționa la timp, probabil că ar fi fost jandarmi incendiați.

SHARE

„Pe timpul intervenției, pe zona Ion Mihalache vreau să vă spun că era un auto cu sticle incendiare. I-am văzut pur și simplu cum se aprovizionau din aceea mașină, nu cred că veniseră cu sticlele acelea pur și simplu (...) Pot să spun că dacă nu acționam chiar atunci, în acel moment, aveam o situație mult mai gravă, aveam jandarmi incendiați și o altă situație”, a susținut Laurențiu Cazan. Maiorul nu a probat această afirmație.

Citește și: Jandarmeria se încurcă în propriile declarații: ordinul de intervenție, ba la ora 20.00, ba la 23.00

În urmă cu șase zile, oficialii jandarmeriei au susținut, tot fără să probeze, că au fost atacați cu urină și fecale. „Au fost aruncate către jandarmi mai multe obiecte contondente, beţe de steaguri, bucăţi de asfalt şi chiar pungi cu excremente şi urină. (…) Trei jandarmi au fost răniţi. Unul ceva mai grav şi a avut nevoie de îngrijiri medicale, având o fractură de deget”, a declarat într-o intervenție telefonică la Antena 3 purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Tot atunci, Jandarmeria susținea că o colegă ar putea rămâne paralizată. „De departe cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor ar putea să rămână paralizată pe viaţă”, a susținut locotenent-colonelul Militaru. Ulterior, s-a dovedit că jandarmerița atacată de huligani nu se afla în această situație gravă. 

Citește și: Coordonatorul intervenției din 10 august, fără regrete după brutalizarea turiștilor israelieni

Laurențiu Cazan a mai precizat că numărul jandarmilor care au acționat a fost de circa 1.000. „Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat. (...) Nu au fost doar din Bucureşti. Pe lângă efectivele pe care le-a avut Direcţia Generală au mai fost efective de la Brigada specială. Au fost efectivele Brigăzii Speciale care sunt structuri specializate în ordine publică. (...) Ei au venit în sprijinul nostru”, a declarat maiorul coordonator. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -