Iohannis îi cere lui Dorneanu să aștepte opinia Comisiei de la Veneția pe Codul de procedură penală

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.07.2018 - 17:22
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare președintelui Curții Constituționale, prin care îi cere ca sesizarea sa privind Codul de Procedură Penală să fie dezbătută după ce primește opinia Comisiei de la Veneţia.

SHARE

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți Curții Constituționale asesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi cea pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea judiciară. În același timp, șeful statului i-a solicitat președintelui CCR, Valer Dorneanu,  ca termenul de dezbatere a sesizării să fie stabilit astfel încât opinia Comisiei de la Veneţia să poată fi valorificată. 

Citește și: Efectele noului Cod de Procedură Penală: infractorii scapă, restul suntem victime

„Având în vedere tradiția bunei colaborări dintre autoritățile publice din România și organismul european care contribuie la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele ce doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, pre-eminență a dreptului și protecție a drepturilor omului, vă adresez solicitarea ca termenul de dezbatere a sesizării de neconstituționalitate să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată”, se arată în scrisoarea președintelui României.

Citește și: Curtea Supremă activează CCR pe Codul de procedură penală. Reacția Parchetului General

Sesizarea trimisă lui Valer Dorneanu face referire la Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și la modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Președintele României a considerat că sesizarea este motivată atât de  modul în care a fost adoptată, cât și prin conținutul normativ, legea menționată contravine normelor și principiilor prevăzute în mai multe articole din Constituție.

Citește și: Cum le afectează modificarea Codului de Procedură Penală pe victimele violenței domestice

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.