Guvernul Bolojan, validat de Parlament. Miniștrii depun jurământul la ora 21.00 la Palatul Cotroceni

DE Vlad Alexandru, Florin Budescu | Actualizat: 23.06.2025 - 21:11
Guvernul Bolojan cere votul de învestire în Parlament - Foto: Profimedia Images
Guvernul Bolojan cere votul de învestire în Parlament - Foto: Profimedia Images
Ilie Bolojan anunță programul de guvernare - Foto: Profimedia Images
Ilie Bolojan anunță programul de guvernare - Foto: Profimedia Images
Miniștrii din Guvernul Bolojan au primit aviz favorabil în Comisii. La ora 21.00 depun jurământul - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Miniștrii din Guvernul Bolojan au primit aviz favorabil în Comisii. La ora 21.00 depun jurământul - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Acordul politic între PNL, PSD, UDMR, USR și Grupul minorităților naționale a fost semnat. Miniștrii noului Executiv au fost audiați în comisiile de specialitate și au primit votul Parlamentului. La ora 21.00 vor depune jurământul la Palatul Cotroceni.

SHARE

Protocolul de constituire a Coaliției de guvernare a fost semnat. Toți miniștrii au fost audiați în comisiile de specialitate și au primit avize favorabile. 

Are loc votul de învestire a noului guvern în Parlament. Sunt necesare 233 de voturi.

 Coaliția de guvernare este formată din PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul minorităților naționale.

UPDATE 20.26

Premierul Ilie Bolojan: "Încheierea procedurii parlamentare şi depunerea Jurământului încheie o perioadă de instabilitate şi interimate. Avem un guvern ce se bazează pe o majoritate parlamentară importantă. Ne vom da măsura dedicării noastre în serviciul României şi am încredere că, în colaborare cu preşedintele României, sprijinindu-ne şi pe Parlament, vom trece ţara prin această perioadă dificilă. Vom face tot ceea ce este posibil pentru acest lucru şi sper că vom auzi lucruri bune pentru România."

Preşedintele Nicuşor Dan: "Începem azi un nou capitol. Noi, toţi, ca societate, din momentul acesta, trebuie să ne uităm în viitor şi invit partidele din majoritate să acţioneze ca atare, să abordeze interesul comun. Sunt foarte fericit că partidele şi-au asumat corecţiile pe care România trebuie să le facă. Avem un sector privat, care a reuşit să dubleze PIB-ul în 10 ani. Avem ca obiectiv final, la sfârşitul anului, intrarea în OCDE. trebuie să reformăm statul. Partidele şi minorităţile şi-au asumat reforma statului şi trebuie să recâştigăm încrederea cetăţenilor în autorităţile statului. Sunt optimist că vom reuşit să construim societatea în care românii să aibă încredere."

UPDATE 20.10 Membrii Cabinetului Bolojan depun jurământul, în faţa preşedintelui Nicuşor Dan.

UPDATE. 18.25 Guvernul Bolojan a fost validat. Au fost 301 voturi „pentru” și 9 „împotrivă”.

UPDATE 17.40 Începe votul

Ilie Bolojan a luat din nou cuvântul: 

Mulțumesc anticipat grupurilor coaliției pentru votul de sprijin și vă promit că vom face tot ce e posibil să facem ordine în finanțele României, să dezvoltăm România și să-i respectăm pe români.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Cătălin Drulă (USR): Nu am ajuns aici ca urmare a unui fenomen natural

Cătălin Drulă: Țara trece printr-o situație grea. România s-a îndatorat mult prea mult și finanțele țării pur și simplu crapă.

Bugetele țării au fost construite în ultimii ani pe minciună și iluzie.

N-am ajuns aici ca urmare a unui fenomen natural, nu s-a întâmplat pur și simplu.

Guvernul votat azi e obligat să fie guvernul responsabilității. Alternativa nu există. Alternativa e de negândit și înseamnă colaps.

Domnul Bolojan și-a asumat o misiune grea.

Premierul Ilie Bolojan va avea nevoie să intrați în ministere din prima zi cu drujba.

AUR a ieșit din sală. George Simion: „Nu cred că apucați anul”

Parlamentarii AUR au ieșit din sală.

 George Simion: Totul e minunat, e sublim, coaliția de guvernare FSN-USR. Felicitări, nu cred că apucați anul, este ultimul an de disperare al vostru, al celor care au dat lovitura de stat din 6 decembrie

Sorin Grindeanu: Vor fi luate măsuri și vor fi decizii ferme, dar nu cu orice preț

Sorin Grindeanu, liderul PSD: Dăm startul unei coabitări politice care pentru binele țării și a românilor mi-o doresc puternică pentru următorii trei ani și jumătate. PSD își asumă guvernarea pentru o Românie stabilă care-și continuă dezvoltarea.

Este adevărat că din dorinţa de a face bine, anumite măsuri luate în trecut au produs unele dintre dezechilibrele de astăzi. Vă asigur însă că toate măsurile au fost luate de partidele care au format în trecut coaliţii, cu bună credinţă, în folosul românilor, însă în contextul de atunci. Este dificil să menţii echilibrul perfect, iar Partidul Social Democrat trebuie să îşi asume în mod onest partea sa pentru trecut.

Cu toate acestea, PSD a fost şi va rămâne un partid al oamenilor, un partid al celor care vor să trăiască într-o ţară mai bună, cu locuri de muncă bine plătite, educaţie de calitate pentru copii şi servicii de sănătate accesibile tuturor.

Aceasta este viziunea social-democraţilor pentru următorii ani de guvernare! Vom fi parteneri într-o coaliţie guvernamentală chiar dacă celelalte formaţiuni politice pot avea uneori viziuni diferite. 

De aceea, suntem conştienţi că nu va fi uşor să ne armonizăm mereu punctele de vedere! PSD însă va fi mereu partidul care va aduce o abordare matură la masa discuţiilor. Dovadă stau chiar rezultatele negocierilor din ultima lună pentru programul de guvernare.

Vor fi luate măsuri și vor fi decizii ferme, dar nu cu orice preț. Cifrele sunt importante atâta timp cât aduc bunăstare românilor. Nu putem pulveriza traiul de zi cu zi al oamenilor cu venituri mici și medii.

Să luptăm pentru nevoile mediului de afaceri autohton.

Guvernarea este despre români și nevoile lor, nu e o arenă în care să lupte diverse părți ale societății ca în Jocurile foamei.

Îmi doresc să traversăm cu bine acest deșert fără să lăsăm pe absolut nimeni în urmă și fără să facem sacrificii ritualice.

E timpul să nu mai abordăm lucrurile cu populism și să nu avem inițiative fără acoperire bugetară, agende ascunse.

Miniștrii din Guvernul Bolojan au primit aviz favorabil în Comisii. La ora 21.00 depun jurământul - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Ilie Bolojan cere votul Parlamentului pentru noul guvern

„Îmi asum această poziție știind foarte bine situația în care se află România”, a spus Ilie Bolojan.

Principalele declarații ale premierului desemnat: 

Le transmit cetățenilor că îmi asum această poziție știind foarte bine situația în care se află România. Reformele vor începe cu statul și clientela politică.

Mă voi concentra pe urgențele pe care le avem de gestionat. Dacă acest guvern va primi votul Parlamentului ca prim-ministru voi avea trei direcții: ordine în finanțele publice, bună guvernare și respect pentru cetățeni.

Guvernul își asumă reforme fundamentale ce vor genera performanță.

Ne asumăm faptul că unele din decizii nu vor fi populare. În absența lor, România ar intra decisiv într-o zonă de nesiguranță financiară cu costuri mari pentru oameni și companii.

Trebuie să privim unde suntem pentru a nu repeta greșelile trecutului. Suntem în fața unui test major.

Dacă vom mai tolera risipa și indolența, vom pierde pe termen lung încrederea oamenilor și a partenerilor noștri. România nu va mai putea merge pe drumul pe care a mers până acum.

Mandatul este unul de reformă și reconstrucție. Nu sunt doar cuvinte, înseamnă schimbări concrete care încep cu clasa politică și administrația publică.

Un stat modern trebuie să-și plătească datoriile, să-și respecte angajamentele și să nu își mintă cetățenii.

Vom începe o reformă a aparatului bugetar printr-un audit la instituțiilor atât la nivel central cât și local.

Bolojan: Ministerele nu vor mai fi locuri de sinecuri

Se cuvine să ne cerem scuze cetățenilor pentru situația în care a ajuns România.

Avem un deficit de peste 9% din PIB care obligă la măsuri urgente și ferme.

Un stat modern trebuie să-și plătească datoriilenu să-și mintă cetățenii.

Vom face ordine în cheltuieli și vom impune disciplina la toate nivelurile administrației.

Vom combate evaziunea fiscală.

Cea mai mare problemă a României e risipa și lipsa de eficiență. Avem o administrație învechită. Ne confruntăm cu instituții scăpate de sub control. Vom face un audit funcțional al instituțiilor.

Simplicarea și digitalizarea vor fi o prioritate reală. Vom reduce structurile administrative. Ministerele nu vor mai fi locuri de sinecuri.

Un stat care-și respectă cetățenii le oferă șanse egale, care sprijină munca, care nu transformă ajutoarele sociale în dependență.

Vom susține depolitizarea școlilor și a spitalelor și vom susține meritocrația și profesionalismul

Reforma pensiilor speciale va fi dusă la capăt.

România are în față o alegere: reformă sau stagnare, responsabilitate sau populism.

Vă chem azi la un vot de conștiință.

Miniștrii din Guvernul Bolojan au primit aviz favorabil în Comisii. La ora 21.00 depun jurământul

UPDATE 16.30 Toţi miniştrii propuşi în Guvernul Bolojan au primit aviz favorabil după audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului. 

Urmează ședința plenului reunit care trebuie să dea votul de învestitură.

La ora 21, miniștrii ar urma să depună jurământul la Palatul Cotroceni, în fața lui Nicușor Dan. 

UPDATE 16.15 Dragoş-Nicolae Pîslaru, aviz favorabil pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

UPDATE 15:50 Demeter Andras a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Culturii.

UPDATE 15:48 Cătălin Predoiu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate. El va deţine şi funcţia de vicepremier în viitorul guvern.

UPDATE 15.29 Alexandru Rogobete a primit aviz favorabil pentru Ministerul Sănătății.

UPDATE 15.15  Florin Manole, propus pentru funcția de ministru al Muncii, a primit luni aviz favorabil

UPDATE 14.50  Radu Miruță, ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Economiei și Digitalizării, a primit luni aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

UPDATE 14.45. Radu Marinescu a primit, luni, aviz favorabil pentru funcția de ministru al Justiției din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Update 14.33. Comisiile pentru învățământ ale Senatului și Camerei Deputaților l-au avizat favorabil, cu majoritate de voturi, pe Daniel David, propus pentru funcția de ministru al Educației și Cercetării.

Este primul program de guvernare între austeritate și criză, a afirmat Daniel David, la audieri, conform Agrepres.

UPDATE 13.30 Comisiile pentru administrație publică ale Senatului și Camerei Deputaților au acordat, luni, aviz favorabil lui Cseke Attila (UDMR), propus pentru funcția de ministru al Dezvoltării. Au fost 29 de voturi „pentru” și 7 „împotrivă”

Printre măsurile care vor fi luate de Ministerul Dezvoltării și enumerate de Cseke Attila sunt: elaborarea Codului Urbanismului, eficientizarea cheltuielilor, salarizare bazată pe performanță în administrația centrală și locală, redimensionarea administrațiilor locale ale localităților în care a scăzut numărul locuitorilor, creșterea numărului de locuitori de la 1.000 la 1.500 care revin unui polițist local, desființarea funcției de viceprimar în localitățile care au sub 1.500 de locuitori, evidența personalului contractual, reducerea sporurilor și acordarea lor în funcție de progres, eficientizarea investițiilor din programele naționale.

Majoritatea deputaților și senatorilor Opoziției au refuzat să ia loc la ședința comisiilor, participând la ședință în picioare, scrie Agerpres.

Ilie Bolojan anunță programul de guvernare - Foto: Profimedia Images

UPDATE 12.00 Urmează audierile miniștrilor noului Executiv în comisiile de specialitate.

 

UPDATE 11.15

Ilie Bolojan:  Am semnat azi acordul politic între PSD și PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru formarea unei coaliții care să asigure un guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fundamentale, pe performanță în guvernare, dezvoltarea României, respect față de cetățeni.

Acest document închide practic procedurile necesare pentru formarea noului guvern în așa fel încât după prânz să înceapă audierea miniștrilor în comisii și după-amiază votul în Parlament.

Sorin Grindeanu: PSD a hotărât acum 2 zile să intre în coaliție. PSD va fi un partener responsabil și onest. 

Dominic Fritz: USR intră în această coaliție cu sperață și voință să reclădim încrederea cetățenilor în instituțiile democratice. 

Este evident că în vremuri normale o coaliție nu ar arăta așa cum arată azi. Ne despart unele lucruri. Am găsit un consens.

Kelemen Hunor: Este poate cea mai complicată coaliție din ultimii 25 de ani dar trăim vremuri interesante. Avem nevoie de ajustări serioase, de un stat mult mai subțire și să avem o guvernare justă și dreaptă. 

Ne așteaptă decizii grele, care vor însemna și „durere”, dar dacă există un deziderat, un scop și dacă se poate arăta că lucrurile se vor așeza într-o normalitate atunci guvernul va avea susținerea cetățenilor. Pentru acest lucru vom munci în coaliție.

UPDATE 10.00 Anunțul așteptat de toți pensionarii a fost făcut. Premierul Ilie Bolojan a anunțat cine va plăti CASS la pensie.

Toți pensionarii care au pensie mai mare de 4.000 de lei vor plăti contribuția la asigurări de sănătate.

Citește și: OFICIAL Pensionarii cu pensie peste 4.000 lei vor plăti contribuții la asigurări de sănătate

 

Ilie Bolojan prezintă programul de guvernare. Miniștrii urmează să fie audiați în Parlament

Iată cum arată noul guvern care va avea, pentru prima data în România, 5 vicepremieri. 

Newsweek a scris despre acest lucru:

Citește și: Guvernul Bolojan este complet. PSD, PNL, USR și UDMR și-au desemnat miniștrii. Sunt 5 vicepremieri

Premier: Ilie Bolojan. A fost desemnat premier de preşedintele Nicuşor Dan pentru o perioadă limitată: până în vara anului 2027, când PSD va prelua conducerea Guvernului, cu un an înainte de alegerile locale şi parlamentare din 2028. 
 
 
Vicepremier PSD: Marian Neacşu. A fost unul dintre oamenii de încredere ai fostului premier Marcel Ciolacu. Şi-a păstrat funcţia şi în noul guvern, fiind unul dintre apropiaţii preşedintelui interimar al PSD Sorin Grindeanu. 
 
Vicepremier PNL: Cătălin Predoiu. Trecut prin guvernele Tăriceanu, Boc, Orban, Ciucă şi Ciolacu, Cătălin Predoiu va continua ca ministru de Interne, fiind unul dintre apropiaţii premierului Ilie Bolojan. De altfel, a fost premier interimar după demisia lui Marcel Ciolacu şi preşedinte interimar al PNL cât timp Ilie Bolojan a asigurat tranziţia de la Klaus Iohannis la Nicuşor Dan. 
 
Vicepremier USR: Ionuţ Moşteanu. Deputat USR la al treilea mandat, Ionuţ Moşteanu a fost unul dintre liderii USR care au cerut ca partidul să-l susţină pe Nicuşor Dan în detrimentul Elenei Lasconi. Va prelua portofoliul Apărării, minister care va lucra îndeaproape cu Administraţia Prezidenţială. 
 
Vicepremier UDMR: Tanczos Barna. Iniţial, a rămas în afara guvernului, după ce UDMR n-a reuşit să obţină la masa negocierilor nici Ministerul Finanţelor, nici Mediul, domenii de interes pentru Tanczos Barna. A primit în schimb un post de vicepremier fără portofoliu. 
 
Vicepremier tehnocrat: Dragoş Anastasiu. Numit în guvern la cerinţa premierului Ilie Bolojan, Dragoş Anastasiu va coordona reforma aparatului bugetar. Liderii coaliţiei de guvernare l-au ironizat în şedinţele interne, numindu-l ”Elon Musk de România”, susţin sursele citate. Anastasiu a fost unul dintre consilierii lui Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni, preluat timp de o lună şi de noul şef al statului Nicuşor Dan. 
 
Lista de miniştri: 
 
1. Alexandru Nazare - ministru al Finanţelor, PNL. Susţinut la începutul carierei de Anca Boagiu, lider cu influenţă în PDL, Alexandru Nazare revine la Finanţe după o altă experienţă ca ministru în Guvernul Cîţu. În 2021, a fost demis după numai 6 luni, fiind printre miniştrii care s-au opus ca statul să achiziţioneze 120 de milioane de vaccinuri anti-Covid. În prezent, este membru din Consiliul de Administraţie al BNR. 
 
2. Radu Marinescu - ministrul Justiţiei, PSD. A făcut parte şi din guvernul Ciolacu. A fost susţinut de organizaţia PSD Dolj, condusă de tandemul Lia Olguţa Vasilescu - Claudiu Manda. În primăvara anului viitor, va trebui să negocieze cu preşedintele Nicuşor Dan numirea de procurori-şefi la Parchetul General, DNA şi DIICOT. 
 
3. Ionuţ Moşteanu - ministrul Apărării, USR. Lider al deputaţilor USR, Moşteanu e la prima experienţă ca ministru. În plus, va ocupa şi funcţia de vicepremier. A fost printre miniştrii doriţi de preşedintele Nicuşor Dan, în condiţiile în care şeful statului este comandatul suprem al Armatei, deci trebuie să lucreze îndeaproape cu MAPN. 
 
4. Cătălin Predoiu - ministru de Interne, PNL. A fost ministru al Justiţiei în Guvernele Tăriceanu, Boc şi Orban. Din vara anului 2023 ocupă funcţia de ministru de Interne, pe care o va păstra şi în Cabinetul Bolojan. A fost prim-ministru interimar după demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea guvernului, dar şi preşedinte interimar al PNL în perioada în care Ilie Bolojan s-a aflat la Cotroceni. 
 
5. Ciprian Şerban - ministrul Transporturilor, PSD. Fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban a făcut rocada în partid cu Sorin Grindeanu, care va deveni al treilea om în stat. 
 
6. Alexandru Rogobete - ministrul Sănătăţii, PSD. A fost secretar de stat la Sănătate în mandatul lui Alexandru Rafila, timp de doi ani, între 2023 şi decembrie 2024, când a fost ales deputat pe listele PSD. A fost susţinut pentru funcţie atât de preşedintele partidului, Sorin Grindeanu, cât şi de preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis. Fostul lider PSD Marcel Ciolacu a încercat să o impună la Sănătate pe Carmen Orban, senator PSD de Buzău şi fost consilier guvernamental în mandatul său de premier. În final, Orban s-a retras din cursa internă. 
 
7. Oana Ţoiu - ministru de Externe, USR. Şi-a început cariera politică în PLUS, partidul creat de Dacian Cioloş. Ulterior, a ajuns prin fuziune în USR, dar a rămas în partid după demisia lui Cioloş din funcţia de preşedinte al USR. A fost agreată de preşedintele Nicuşor Dan, care şi-a dorit la Externe un ministru care să nu-i fie ostil. 
 
8. Daniel David - ministrul Educaţiei, PNL. Susţinut atât de premierul Ilie Bolojan, cât şi de preşedintele Nicuşor Dan, fostul rector al UBB Cluj va continua ca ministru şi în noul guvern cu scopul de a reforma sistemul de educaţie. 
9. Cseke Attila - ministrul Dezvoltării, UDMR. A ocupat aceeaşi funcţie şi în Guvernul Cîţu, şi în Guvernul Ciolacu, format în decembrie anul trecut. Va gestiona celebrul program Anghel Saligny, dedicat aleşilor locali. 
 
10. Petre Florin Manole - ministrul Muncii, PSD. Purtător de cuvânt al PSD, Petre Florin Manole a câştigat competiţia internă din partid cu fostul ministru Simona Bucura Oprescu, susţinută de organizaţia Argeş. Manole a mai lucrat în Ministerul Muncii în timpul guvernului Ponta. 
 
11. Florin Barbu - ministrul Agriculturii, PSD. Unul dintre cei trei miniştri PSD care vor continua şi în noul guvern. Barbu a fost susţinut intens în partid de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, care s-a luptat pentru funcţie, prin interpuşi, cu eurodeputatul PSD Mihai Tudose. Fostul premier PSD l-ar fi dorit pe senatorul Sorin Moise la Agricultură, unul dintre oamenii săi de încredere. Aşadar, Paul Stănescu rămâne influent în partid. 
 
12. Bogdan Ivan - ministrul Energiei, PSD. Trecut pe la Digitalizare şi Economie în guvernele trecute, Bogdan Ivan a fost mutat la Energie, pe fotoliul eliberat de Sebastian Burduja. În partid, a fost susţinut pentru funcţie de preşedintele CJ Bistriţa, Radu Moldovan, şi de liderul PSD Cluj, Vasile Dîncu. 
 
13. Radu Miruţă -  ministrul Economiei, USR. În decembrie, Miruţă a obţinut al doilea mandat de parlamentar pe lista USR. Acum va bifa prima experienţă ministerială. În partid s-a impus în faţa lui Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în Guvernul Cîţu. 
 
14. Dragoş Pîslaru - ministrul Fondurilor Europene, REPER. A fost una dintre suprizele din guvern. Ilie Bolojan a insistat pentru Pîslaru, deşi unii lideri PNL i-au cerut să aleagă un om de partid. Pîslaru a fost ministru al Muncii în guvernul condus de Dacian Cioloş, apoi a fost eurodeputat ales pe lista USR-PLUS în 2019.
 
Ulterior, a fondat REPER împreună cu Dacian Cioloş, însă partidul nu a reuşit să treacă pragul electoral la alegerile parlamentare din decembrie 2024. Dacian Cioloş şi Dragoş Anastasiu au susţinut, în discuţiile cu premierul Ilie Bolojan, ca Dragoş Pîslaru să primească funcţia de ministru al Fondurilor Europene, susţin surse politice pentru News.ro. 
 
15. Diana Buzoianu - ministrul Mediului, USR. În Parlament, a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor. Şi-a început cariera politică în PLUS, partidul fondat de Dacian Cioloş. 
 
16. Demeter András István - ministrul Culturii, UDMR. În prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, Demeter András este unul dintre apropiaţii liderului UDMR Kelemen Hunor. În trecut a ocupat şi funcţia de director al Radioului public, scrie news.ro
 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te