G4media: Procurori amenințați cu neplata salariilor dacă vor suspenda activitatea

DE Adelina Sahlean | 01.03.2019 - 12:16
Foto: Cristi Danileț/ Facebook

Prim-procurorul de pe lângă Tribunalul Dolj, Marin Rogoveanu, i-a amenințat pe procurorii care au cerut, joi, suspendarea activității că nu le va plăti salariile dacă vor iniția acțiunea de protest.

SHARE

”Solicitarea celor doi n-a mai fost discutată în urma amenințărilor procurorului șef Rogoveanu. I-a amenințat explicit că el, în calitate de ordonator de credit, nu plătește salariile procurorilor care suspendă activitatea. A spus că nu le va plăti salariile nici procurorilor de pe lângă judecătoria Craiova, care au intrat deja în acțiunea de suspendare a activității”, relatează jurnaliștii G4media.

Rogoveanu ar mai fi amenințat cu sesizări la Inspecția Judiciară împotriva procurorilor care suspendă activitatea. Suspendarea activității procurorilor, susțin sursele citate, nu înseamnă încetarea totală a muncii de procuror, cazurile grave sau urgente urmând să fie instrumentate, majoritatea având acest caracter urgent.

Prim-procurorul Marin Rogoveanu a declarat că n-a făcut presiuni asupra procurorilor, ci doar le-a adus la cunoștință prevederile legale. El susține că în cele din urmă s-a votat în Adunarea Generală și că au fost doar patru voturi pentru suspendarea activității, restul împotrivă.

”Potrivit articolului 202 din legea 62/ 2011 procurorii nu pot declara grevă. Le-am adus la cunoștință o asemenea prevedere. Le-am adus la cunoștință înainte de vot prevederile menționate că suspendarea prestării muncii de către ei atrage de drep suspendarea plăților de natură salarială, potrivit art. 49 din legea 53/ 2003 Codul Muncii. De ce am făcut asemenea remarci? În caliltate de ordonator terțiar de credite, eu semnez statele de plată și pontajul. Asta fost motivația mea. Au fost 4 voturi pentru, restul împotrivă”, a declarat Rogoveanu.

Întrebat pe ce bază legală și-au suspendat activitatea ceilalți procurori și judecători din țară, Rogoveanu a precizat: ”Atâta timp cât un text de lege îmi interzice, este treaba fiecăruia cum interpretează un text de lege. Eu nu pot să analizez punctul de vedere al altor unități de parchet, depinde de fiecare”.

Întrebat dacă prin amenințarea cu neplata salariilor nu a exercitat o formă de presiune asupra procurorilor, Rogoveanu a declarat: ”În nici un caz n-am făcut presiuni. Eu am adus la cunoștință prevederile legale.Orice întrerupere voluntară este considerată grevă. Și atunci noi în situația asta ne aflam. S-a votat democratic, nu s-a intervenit în nici un fel.”

Mii de magistrați din toată țara au inițiat în ultima săptămână acțiuni în toată țara, inclusiv suspendarea activității, în semn de protest ordonanța 7 prin care ministrul Toader a modificat legile justiției. Magistrații au cerut, între altele, desființarea secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te