Fraudă electorală dovedită, într-o localitate. Biroul Electoral Comunal cere anularea alegerilor

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.06.2024 - 08:51
Fraudă electorală dovedită, într-o localitate. Biroul Electoral Comunal cere anularea alegerilor - Foto: Arhiva / imagine rol ilustrativ

Fraudă electorală dovedită, într-o localitate din România. Biroul Electoral Comunal cere anularea alegerilor pentru administraţia publică locală din data de 9 iunie. Biroul Electoral Central urmează să ia decizia finală.

SHARE

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, vineri seară, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală din data de 9 iunie, din localitatea Costineşti.

Fraudă electorală dovedită, într-o localitate. Biroul Electoral Comunal cere anularea alegerilor

Hotărârea respectivă urmează să fie comunicată Biroului Electoral Central (BEC) şi Biroului Electoral Judeţean nr.14 Constanţa, împreună cu documente justificative, pentru a se lua decizia finală privind anularea sau nu a scrutinului electoral de la Costineşti.

Citește și: Primarul din România care a plecat din primărie înainte să se termine mandatul. Ce supărare a avut?

În adresa înaintată către BEC sunt menţionate mai multe nereguli constatate, printre care faptul că li s-a permis să voteze şi unor cetăţeni ucraineni care nu aveau acest drept, informează Agerpres. 

"Din verificările efectuate, inclusiv de către organele de poliţie a reieşit faptul că persoana care a votat în poziţia nr. 24 pe listele electorale suplimentare pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, la Secţia de Votare nr. 417 - Schitu, se numeşte (...), este CETĂŢAN UCRAINEAN, şi deci, NU ESTE cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene. Aşadar, persoana în cauză NU AVEA dreptul să voteze la niciunul dintre scrutinele organizate în data de 09.06.2024, pe teritoriul României", este una dintre neregulile semnalate de BECC Costineşti.

Citește și: PSD și PNL, pe drumuri separate la alegerile prezidențiale. Ciucă face apel la o alianță de dreapta

Alte deficienţe constatate sunt cele cu privire la listele suplimentare.

"La secţia nr. 416 Costineşti s-au constatat două deficienţe cu privire la listele suplimentare, anume că în lista electorală suplimentară pentru alegerile locale din data de 09.06.2024, pag. 2, poz. 15, un cetăţean pe nume (...) figurează cu domiciliul în mun. Drobeta Tumu-Severin, aşadar nu putem stabili dacă avea reşedinţa pe raza com. Costineşti.

Totodată, se observă că la poz. 13 - 18 figurează cetăţenia în rubrica special destinată", mai reiese din documentul menţionat.

După ce la Costineşti s-au numărat de mai multe ori voturile, a fost desemnat câştigător la funcţia de primar candidatul din partea PNL, în detrimentul candidatului PSD, la o diferenţă de un singur vot.

Citește și: Peste un milion de voturi exprimate la alegeri au fost nule. Care este explicația?

"Având în vedere aceste aspecte, coroborat cu faptul că la nivelul Circumscripţiei Electorale nr. 29 Costineşti, a fost desemnat câştigător la funcţia de primar candidatul din partea PNL, la o diferenţă de doar 1 (unu) vot, şi luând in considerare că nu există posibilitatea să se stabilească, dincolo de orice indoială rezonabilă, cu cine a votat persoana care nu a respectat acest drept, fiind evident ca votul acesteia putea fi hotărâtor, apreciem că se impune anularea alegerilor şi reluarea scrutinului electoral la nivelul Circumscripţiei Electorale nr. 29 Costineşti", a mai transmis BECC Costineşti către BEC. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te