Fost șef al SIE și-a făcut partid. Oamenii controversați din spatele PLAN-ului generalului Predoiu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.11.2022 - 11:31
Generalul Silviu Predoiu a făcut o escală și în Pro România, partidul lui Victor Ponta- Foto: Pro România

Fostul șef operativ al SIE, generalul Silviu Predoiu, a anunțat lansarea unei noi formațiuni politice: Partidul Liga Acțiunii Naționale (PLAN). Potrivit dezvăluirilor presei, colaboratorii săi în acest proiect sunt o serie de personaje controversate.

SHARE

„Astăzi am reușit să finalizăm o inițiativă născută ca sugestie în primăvara acestui an iar apoi, în urma dezbaterilor, consolidată, dezvoltată și adoptată ca proiect: înființarea unei formațiuni politice, Partidul Liga Acțiunii Naționale - PLAN!

Am făcut acest pas cu convingerea că vorbele, oricât de curajoase, nu mai sunt suficiente pentru a corecta conduita iresponsabilă a celor ce conduc astăzi România.

Acțiunea noastră este modul în care am ales să le transmitem hotărât că nu mai acceptăm prostia, impostura și minciuna în fruntea statului, că suntem pregătiți și vrem să intrăm în lupta politică”, a scris generalul Silviu Predoiu pe Facebook.

 

Potrivit site-ului de investigații captura.ro, generalul Predoiu a înființat noua formațiune alături de un tânăr bugetar și un controversat om de afaceri.

Fondator al formațiunii este Alexandru Gabriel Feroiu. La 24 de ani, în 2017, s-a angajat consilier la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, iar apoi s-a mutat consilier la Ministerul Tineretului și Sportului, în 2018. De acolo, a luat o pauză un an mai târziu, ca să înființeze o firmă privată (AFG Development). 

A revenit în structurile guvernamentale în 2020, la Ministerul Sportului, de unde a plecat în iunie 2021, pe o funcție de „consilier programe tineret” la Primăria Capitalei.

Al treilea fondator din „Liga Acțiunii Naționale” este afaceristul Constantin Iacov, patron al echipelor de fotbal Progresul București și FC Național.

Ultima aventură politică a lui Iacov s-a consumat în partidul lui Victor Ponta. A coordonat inclusiv campania electorală a Pro România la ultimele alegeri parlamentare, din 2020. Ulterior, Iacov l-a denunțat pe Ponta în cazul unor echipamente de campanie neplătite și i-a șters site-ul de partid (Iacov deținea domeniul). Judecătorii au hotărât în ianuarie că Ponta trebuie să achite un milion de euro în această speță.

Printre partenerii de business ai lui Iacov s-au numărat o șefă de la Finanțe Publice Dolj (Simona Bușică) și frații Mhăilescu din Craiova (patronii clubului Extensiv). Aceștia au fost arestați pentru deturnări masive de TVA comise pe vremea lui Adrian Năstase, în cadrul unei rețele conectate la Ristea Priboi (fost spion ceaușist acuzat de poliție politică).

Citește și: Roiuri de drone chinezești deasupra Washingtonului. Alarmă de spionaj în Senat

Alt asociat al lui Iacov este fostul acționar la Rapid (Nicolae Cristescu) arestat de DIICOT anul trecut într-o operațiune de destructurare a unor grupări de cămătari. În acest ultim dosar, a fost săltat și interlopul Eugen Preda, liderul clanului Luptătorilor.

Predoiu, Fieroiu și Iacov, cei trei fondatori ai partidului Liga Acțiunii Naționale, au înființat în prealabil platforma „România, Implică-te!”, prezentată drept „o asociație care își propune să ofere o voce demnă și puternică fiecărui român ce va alege să aibă un cuvânt de spus în viața politică și civică”.

Citește și: VIDEO Serviciul secret ucrainean a răscolit Biserica Ortodoxă. A găsit valută cash și spioni ruși

Generalul în retragere Silviu Predoiu a fost comandantul operativ al Serviciului de Informații Externe (SIE) timp de 13 ani, între 2005 și 2018, și a exercitat de câteva ori funcția de director interimar.

După ce s-a pensionat, Predoiu a intrat în partidul lui Victor Ponta, Pro România.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te