Parlamentarii s-au exprimat prin vot secret cu buletine, fiind înregistrate 252 de voturi pentru Florin Mituleţu-Buică şi 127 împotrivă, potrivit Mediafax.
Contracandidatul lui Florin Mituleţu-Buică, propus de PSD, a fost Marian Muhuleţ, susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi PMP). În favoarea lui Marian Muhuleţ au votat 127 de parlamentari, iar 252 au fost împotrivă. Florin Mituleţu-Buică a ocupat, până în prezent, funcţia de secretar general al AEP, iar Marian Muhuleţ este vicepreşedintele instituţiei.
PSD şi ALDE l-au susținut pentru şefia AEP pe Constantin Mituleţu Buică după ce au renunțat la ideea de a-l propune pe Mircea Drăghici, urmărit penal de DNA, pentru că ar fi utilizat subvențiile primite de PSD pentru achiziționarea unor mașini, așa cum a dezvăluit Newsweek România.
"DNA a început, pe 8 februarie, urmărirea penală în cazul utilizării subvențiilor primite de PSD în alte scopuri decât au fost declarate, potrivit ordonanței consultate de HotNews. Dosarul constituit de procurorii anticorupție vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi folosit bani din subvenția partidului pentru achiziționarea unor mașini pe care le folosesc el și soția sa.", relatau jurnaliștii Hotnews.
Newsweek România a scris că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcționat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soția sa în județul Argeș.
Citește și: Trezorierul PSD, bolizi de lux din subvenția de la stat
Finanțarea partidelor - PSD a schimbat legea ca să aibă bani de Mercedes-uri. GRAFICE
De asemenea, peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro sunt beneficiile personale ale cuplului Mircea și Georgiana Drăghici din banii publici primiți de către PSD drept subvenție, a dezvăluit Newsweek România.
Averea trezorierului PSD, cercetat penal după dezvăluirile Newsweek România, a crescut spectaculos în 2018, cu terenuri, case de locuit și de vacanță, mașini și sute de mii de lei despre care trezorierul PSD declară că i-ar fi primit drept donație de la părinții soției sale. Mai toate achizițiile imobiliare din acest an sunt trecute pe numele celor două fiice minore ale sale, despre care sursele Newsweek România susțin că ar avea până în 2, respectiv 4 ani.
Preşedintele AEP este numit prin hotărâre adoptată de plenul Parlamentului. Şeful AEP nu poate fi membru al unui partid politic, având 15 zile de la validarea mandatului pentru a renunţa la această calitate.
Mandatul este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată.
Daniel Barbu, care a deţinut funcţia de şef la AEP din anul 2017, a demisionat în urmă cu două săptămâni din motive personale.