Politicianul maghiar a afirmat că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia".
„Din păcate, am asistat cu uimire la o declarație a unui coleg parlamentar de la UDMR pe care eu o consider nefericită, chiar dureroasă pentru contextul în care ne aflam.
Nu cred că era locul sau momentul pentru declarații care să dezbine, ci era un moment pentru unire. Tocmai evocarea unui fapt istoric unic pentru țara noastră, Marea Unire, era prilejul care ne adusese pe toți, laolaltă, în Parlamentul României”, a scris Firea pe Facebook.
În opinia ei, „România ne este patrie tuturor celor care ne-am născut aici, indiferent de etnie, de limba maternă sau de culoarea pielii.”
„Cu atât mai mult, în aceste zile, trebuie să ne amintim cât de grele au fost încercările prin care au trecut strămoșii noștri pentru a crea o singură patrie. Unirea înseamnă solidaritate, țeluri comune, puterea de trece peste interese personale pentru binele tuturor, pentru întregul popor român”, a adăugat lidera PSD.
Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, consideră că viitorul este comun cu cel al românilor în această ţară şi este partener în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de ţară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie.
„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunităţi ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare şi interpretare proprie a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare şi să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunităţi de către o parte a societăţii", a afirmat Csoma Botond, la şedinţa solemnă a plenului reunit al Parlamentului, consacrată Zilei Naţionale a României.
Citește și: Băluță cere CNP-ul jurnaliștilor ca să spună ce bani publici „sparge” pe becurile de sărbători
El a subliniat că "liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia".
Citește și: VIDEO Iohannis, după întâlnirea cu secretarul NATO: E nevoie de mai mulți militari pe Flancul Estic
„Mulţi dintre aceşti lideri care contribuiseră la realizarea Unirii au murit în anii '50 în temniţele comuniste, dar ne-au lăsat moştenire o Declaraţie care ar putea să ne ghideze în viitor şi să ne determine să acţionăm ca un singur organism, dar ale cărui organe necesită o atenţie diferenţiată, specială, în vederea funcţionării optime a întregii entităţi", a spus Csoma Botond.