Falcă e supărat pe PSD și amenință cu ruperea coaliției: „Guvernarea depinde de cum se comportă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.11.2023 - 19:52
Falcă e supărat pe PSD și amenință cu ruperea coaliției: „Guvernarea depinde de cum se comportă” - Foto: Gheorghe Falcă/ Facebook

Gheorghe Falcă, europarlamentarul PNL, amenință PSD cu ruperea coaliției de guvernare dacă social-democrații nu se comportă frumos.

SHARE

Preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, consideră că supravieţuirea coaliţiei de guvernare până la alegeri "depinde de modul în care PSD se va comporta" atât cu liberalii, cât şi privitor la impozitarea suplimentară a economiei, care dacă va fi decisă, s-ar ajunge la o "despărţire" între PNL şi social-democraţi.

Falcă e supărat pe PSD și amenință cu ruperea coaliției: „Guvernarea depinde de cum se comportă”

Falcă a declarat că "această coaliţie s-a făcut pentru a trece ţara prin criză, pentru a gestiona corect treburile ţării", dar că anul 2024 este un an electoral, iar PNL şi PSD îşi vor aborda electoratul diferit.

"Fiecare vom vorbi electoratului, fiecare vom gândi modul de dezvoltare a României şi, evident, avem păreri diferite şi vom avea în continuarea păreri diferite pentru că de aceea noi suntem creştin-democraţi iar ei sunt socialişti, nu putem gândi la fel, dar putem găsi lucruri comune de a gestiona în momente dificile o ţară", a spus Falcă.

Întrebat dacă va rezista coaliţia până la alegeri în contextul ultimelor tensiuni dintre PNL şi PSD, Falcă a spus că depinde de social-democraţi.

Citește și: Tudose îl atacă pe Rareș Bogdan după ce acesta a amenințat cu ruperea coaliției: „Sunt disperați”

"Totul va depinde de modul în care PSD se va comporta, dacă va fi în continuare agresiv. Dacă doreşte să impoziteze cetăţenii şi economia, evident că ne vom despărţi.

Dacă o să ne respecte pe noi şi pe români şi o să realizăm în anul 2024 un buget corect, unde o să creştem pensiile aşa cum scrie la lege şi cum noi am propus în ceea ce înseamnă recalcularea pensiilor, atunci lucrurile vor merge bine", a declarat Falcă.

El s-a referit şi la afirmaţiile din ultimele zile ale colegului său de partid Rareş Bogdan, afirmând că modul în care acesta s-a exprimat a fost "clar", iar PSD nu poate trece de o linie roşie trasată de liberali.

"Vrem mai mult respect, mai puţină agresivitate din partea PSD, mai puţin racolat de primari, pentru că în stilul caracteristic al PSD se ocupă cu astfel de politici. De aceea, cred că modul în care Rareş Bogdan a spus lucrurile este un mod clar şi o linie roşie care nu trebuie trecută de nimeni. Nu putem să mai impozităm economia românească pentru ca un partid sau un stat să îşi crească cheltuielile publice", a declarat Gheorghe Falcă.

Ciolacu, „cap în cap” cu Rareș Bogdan

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, i-a reproşat, miercuri seara, lui Rareş Bogdan, că "dinamitează" coaliţia "cu ştiri false", pentru a acoperi discuţiile despre faptul că s-a dus la piaţă cu un ceas de 30.000 de euro.

"Noi am stat în şedinţa de coaliţie de luni aproape cinci ore şi am luat mai multe probleme guvernamentale în discuţie, deoarece trebuie o decizie a coaliţiei. Şi e şi normal aşa. Eu nu ascund faptul că multe dintre problemele care se ivesc la guvern nu le discut cu preşedintele Nicolae Ciucă.

Dar e normal să ne întâlnim. Atâta timp cât cinci ore nu ai comentat nimic, dimpotrivă, ţi-ai luat informaţia, cum e normal, ca om politic, şi după câteva ore tu ieşi în spaţiul public, încercând de fapt şi de drept să acoperi un gest nefericit; să mergi la piaţă cu un ceas de 30.000 de euro la mână, să cumperi pătrunjel - normal că românul se revoltă, e îndreptăţit - în loc să ieşi şi să explici:

'L-am primit cadou de la soţie, mă întreţine soţia şi mi-a dat cadou ceasul, mi-a dat socrul meu, la nuntă'. Presupun că era mult mai corect", a comentat Ciolacu.

Premierul a adăugat că Rareş Bogdan "nu este un om prost", dar că în cazul în care încearcă să "dinamiteze coaliţia" cu ştiri false, este "iresponsabil".

"Mai mult, din punctul meu de vedere - o spun fără nicio reţinere - înseamnă că eşti un mitocan. Tu stai cu mine la masă cinci ore, discutăm problemele ţării şi pe urmă ieşi la televizor şi umpli televizoarele că tu i-ai atras atenţia lui Iohannis că PSD-ul fură românilor bani. Ce bani a furat PSD?

Citește și: Marcel Ciolacu: „Nu se rupe nicio coaliţie şi nu cade niciun Guvern”. Cum l-a numit pe Rareș Bogdan

Vrea să amintesc în ce situaţie am găsit România, când am hotărât cu Nicolae Ciucă să facem această coaliţie? În ce dezastru era? În ce criză socială era România? Cu miliarde aruncate pe vaccinuri, cu bani furaţi în pandemie, când noi stăteam în casă? Cu pensionarii care nu aveau acces la sănătate?

Eu pot să le reamintesc, că nu am nicio reţinere. Iarăşi învrăjbim pensionarii cu cei care muncesc pentru nişte drepturi legitime", a susţinut premierul.

Rareş Bogdan susţine că PSD "are în ADN ura faţă de societatea civilă" şi, dacă în anii '90 Ion Iliescu "trata presa liberă cu 'Măi animalule' ", acum PSD "a trecut la 'mitocanule', potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te