Cristian Ghinea, conflict cu Greenpeace. Europarlamentarul USR spune că a fost amenințat

DE Mircea Marian | Actualizat: 11.09.2020 - 13:26
Mesajul Greenpeace România despre amendamentul Ghinea-Botoș Foto: Facebook

Greenpeace România i-a criticat dur pe europarlamentarii USR Cristian Ghinea și Vlad Botoș pentru că susțin “finanțarea gazului cu bani din Fondul pentru Tranziție Justă“. Ghinea a răspuns pe Facebook, explicând că a căutat “soluții realiste“ pentru România.

SHARE

“Situația a devenit problematică și riscă să blocheze decarbonizarea continentului, odată cu adoptarea unor amendamente de către Comisia REGI (Dezvoltare Regională) în data de 8 iulie, amendamente care permit finanțarea proiectelor pe bază de gaze fosile. La nivel european, presa a vorbit de un lobby puternic din partea industriei gazelor naturale pentru a nu fi excluși de a finanțări.

Inițiatorii amendamentului în cadrul Comisiei REGI sunt europarlamentarii români Cristian Ghinea și Vlad Botoș. Poziția Comisiei REGI vine în contradicție cu obiectivele Comisiei Europene și ale Consiliului UE, care nu susțin finanțarea gazului cu bani din Fondul pentru Tranziție Justă“, a explicat Greenpeace România.

Ghinea a răspuns pe Facebook acestor acuzații. 

“Este ușor să strigi lozinci din centrul Bucureștiului, dar este mai greu să le explici românilor care, în secolul 21, încă nu au ajuns nici măcar să se încălzească cu gaze și adună lemne din pădure că nu vor mai avea acces la civilizație pentru că în viitor cândva se va găsi o soluție mai puțin poluantă. E bine că unii europeni se gândesc să renunțe la încălzirea cu gaze, dar pentru mulți români e singura alternativă realistă și civilizată, iar Greenpeace le spune acum să stea pe loc, să inhaleze fum de sobă, că în viitor se va găsi ceva și pentru ei.
 
Vreau să fiu clar: sunt foarte mândru că am reușit acest amendament. Gazele sunt mult mai puțin poluante decât cărbunele (la o treime mai puțin poluante). A veni să ceri României să închidă rapid producția pe cărbune FĂRĂ a permite finanțarea alternativei mai puțin poluante este stupid chiar și din punct de vedere ecologist - pentru că nu se va întâmpla. Așa cum guvernele române au tot amânat tranziția, o vor face și acum. Asta lăsând la o parte costurile umane, economice, sociale. Ar fi rigid, ar fi stupid, ar fi ne-european.
 
Acum ceva vreme un reprezentant Greenpeace România m-a amenințat public că mă vor re-educa ei pe mine. Venind de la organizația de mediu preferată a defunctei URSS, este cumva ciudat limbajul acesta. Amenințările nu au efect la mine, m-au amenințat persoane și organizații mai puțin imberbe“, a scris europarlamentarul USR. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.