Dubla măsură a lui Raed Arafat din declarația de avere: o parte la secret, alta la vedere

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.10.2019 - 12:27
Foto pagina personală Facebook

S-a speriat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și și-a schimbat declarația de avere pe site-ul Ministerului de Interne?

SHARE

Newsweek România a publicat vineri articolul „Ministerul de  Interne i-a dublat salariul lui Raed Arafat. În 2019, l-a trecut la secret”.

În acesta articol, arătam că potrivit declarației de avere din 2018, consultată de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI, salariul lui Raed Arafat s-a dublat față de cel trecut în declarația de avere din anul 2015 (de la 61.000 de lei la 114.000 de lei).

Mai scriam și că în declarația de avere din iunie 2019 salariul încasat de Raed Arafat de la Ministerul de Interne a fost acoperit (vezi facsimil).

La 24 de ore de la publicarea articolului, Ministerul de Interne a transmis Newsweek România un drept la replică în care nu contestă creșterea salariului lui Raed Arafat, dar face două precizări.

1.     „Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, la secțiunea Conducere, declarația de avere a domnului secretar de stat, Raed Arafat, se regăsește în integralitate, iar toate cifrele aferente salariului câștigat în 2018 sunt publice”, spune Ministerul de Interne.

Ca dovadă, Biroul de Comunicare al MAI a trimis pe adresa redacție un colaj cu declarațiile de avere așa cum apar la ANI și pe site-ul instituției. 

Numai că acest colaj confirmă, de fapt, exact ce a spus Newsweek România.

Declarația de avere așa cum apare pe site-ul ANI (stânga) și pe site-ul MAI 

Agenția Națională de Integritate este instituția abilitată să verifice dacă averea unui demnitar este compatibilă 100% cu ceea ce scrie în declarația acestuia de avere. Am folosit această sursă deoarece este singura care păstrează o arhivă a declarațiilor de avere, necesară pentru redactarea articolului. 

În acest context, domnul Raed Arafat are de răspuns la câteva întrebări:

A: Se remarcă faptul că cele două declarații de avere sunt identice. Ambele au numărul 3984 din 14 iunie 2019. Diferă faptul că declarația de avere trimisă și publicată de Agenția Națională de Integritate nu conține salariul câștigat de Raef Arafat la MAI.

De ce și-a publicat domnul Arafat și o declarație de avere din care lipsește salariul?

B: În ce ordine au fost publicate cele două declarații de avere ?

C: Crede domnul Arafat că cineva de la ANI, cu de la sine putere, a șters sumele încasate de domnia sa de la Ministerul de Interne?

Și acum posibila explicație.

Newsweek România a scris că mai mulți colegi ai domnului Raed Arafat din cadrul Ministerului de Interne, în declarațiile lor de avere, nu au menționat salariile câștigate de la MAI.

Articolul este : Toți capii poliției române cu averile la secret.

Atunci, Ministerul de Interne nu a reacționat.

Foarte probabil, însă, Raed Arafat a reacționat imediat. Inițial, Arafat publicase „declarația de avere” cu sumele câștigate de la MAI șterse (cea care apare pe ANI).

Văzând că șefii poliției au fost deconsiprați (31 iulie), Raed Arafat a completat și o declarație de avere corectă, cu salariul la vefdere și a publicat-o pe siteul MAI. Doar că nu a mai modificat-o și pe siteul ANI.

 

Găselnița cu nuanțele

 

Ministerul de Interne nu contestă cifrele publicate de Newsweek România.

În „Dreptul la replică” trimis redacției, instituția ne critică pentru ceea ce ei, eronat, consideră lipsa de naunțe.

„În ceea ce privește afirmația conform căreia, salariul domnului Arafat s-ar fi dublat în perioada 2015-2018, precizăm că potrivit legislației cadru aplicabilă în anii 2015-2019, indemnizația lunară pentru persoanele care ocupă funcții de demnitate publică este unica formă de remunerare a activității funcției, fiind stabilită în mod similar la nivelul sistemului bugetar pentru toate persoanele respective, fără diferențiere…

Astfel că, majorarea salarială a domnului secretar de stat, Raed Arafat, s-a realizat în urma aplicării prevederilor legale și nu a voinței Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în adresa MAI.

Nu am spus nicăieri în articol că salariul secretarului de stat Arafat a fost crescut ilegal.

MAI vrea să ne convingă că nu i-a dublat salariul lui Arafat. Guvernul ar fi „vinovat” pentru că a modificat grila de salarizare și Arafat s-a trezit cu salariul dublu. MAI, doar s-a supus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te