Dragoș Tudorache, USR PLUS, despre alegerile locale: Nu o să avem oameni în secțiile de vot

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.07.2020 - 13:32
Dragoș Tudorache, europarlamentar USR PLUS

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cu greutate anul acesta și din cauza unui factor care a fost puțin discutat până acum: mulți dintre cei care au participat anul trecut ca delegați sau observatori nu mai vor să o facă și acum, de teama coronavirusului.

SHARE

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a declarat pentru Newsweek România că din punctul său de vedere un guvern și o autoritate electorală responsabile ar trebui să se gândească la două lucruri.

„Primul este sănătătea publică, a alegătorilor, dar și a celor care sunt implicați în procesul alegerilor. Iar al doilea se referă la accesul egal al candidaților în procesul electoral și în organizarea scrutinului.

Noi avem propuneri și soluții, dar vrem să le spunem cuiva și vrem ca cineva să se ocupe cu adevărat. Deocamdată, nu am văzut de la Autoritatea Electorală Permanentă nici un fel de măsuri nici pentru precampanie, nici pentru campanie, nici pentru ziua votului.

Și mă îngrijorează deja”, a precizat Dragoș Tudorache.

Pe forumurile online ale observatorilor se vorbește deja despre faptul că mulți dintre ei nu mai doresc să se implice și pe 27 septembrie în supravegherea alegerilor locale. Situația e identică și când vine vorba de delegații din partea partidelor. 

Citește și: ALERTĂ Frica de coronavirus a observatorilor și membrilor de secții pune în pericol alegerile locale

Europarlamentarul USR PLUS a reamintit că alianța a solicitat președintelui României să ia inițiativa și să invite partidele a consultări pe această temă.

„Măsuri se pot lua: trebuie organizate alegeri locale în mai multe zile. Avem datoria să pregătim un cadru de organizare cât mai sigur cu putință.

Și așa era greu să aducem oameni la vot, în condițiile actuale va fi și mai dificil.

Trebuie văzut cum organizăm spațiul de vot în așa fel încât să nu sperii membrii din birouri și observatorii. Pentru că dacă eu aș fi un observator voluntar sau chiar membru în biroul electoral, aș avea o reținere să mă implic anul acesta.

Cum îi conving eu să stea 12 ore într-o sală închisă, prin care se vor perinda câteva sute de oameni? Chiar și cu mască, oamenii aceia riscă foarte mult, atât timp într-un spațiu închis”, a menționat politicianul. 

Dragoș Tudorache crede că organizarea alegerilor în mai multe zile i-ar ajuta și pe alegători, și pe cei implicați în procesul electoral. 

„O să ne trezim că nu avem oameni să-i punem în birourile de vot. Și s-ar putea să fie o problemă chiar și cu judecători din birourile electorale centrale și județene, pentru că oamenii se vor gândi de două ori dacă să participe.

S-ar putea să vrem să organizăm alegerile și să nu avem cu cine”, a declarat Dragoș Tudorache, pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te