Liviu Dragnea a mai afirmat că, în cazul în care 20% din bugetele locale vor fi îndreptate către investiţii, „atunci putem discuta de aproape 5 miliarde de euro, care în fiecare an să fie investiţi în comunităţile locale şi putem discuta ca în 5-6 ani de zile satul românesc să arate mai frumos decât un sat din vestul Europei”.
Declarația nu are nicio acoperire deoarece satul romnesc, spun statisticile, este la un pas de disoluție.
Cum arată de fapt satul românesc
- Fără gaz
În România, din 2.900 de comune, doar 675 au acces la rețețaua de distribuție a gazului, adică un procent de puțin peste 20%.
- Drumuri de pământ
Majoritataea drumurilor de țară (peste o treime din total) sunt, în cel mai bun caz acoperite de piatră, dacă nu de pământ. Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, în structura reţelei de drumuri publice s-au înregistrat: 32.641 km (37,9%) drumuri modernizate (în proporţie de 91,3% drumuri modernizate cu îmbrăcăminţi asfaltice de tip greu şi mijlociu), 21.136 km (24,6%) drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere şi 32.303 km (37,5%) drumuri pietruite şi de pământ.
- Copii înfometați
Un studiu World Vision arată că 49% dintre copiii români de la sate trăiesc în sărăcie. 1 din 10 copii din mediul rural din România se culcă flămând.
- Discriminați
Toate rapoartele Ministerului Educației arată că la examenele naționale, precum cel de Evaluare Națională, copiii din mediul rural iau note cu un punct sub media copiiilor de la oraș. Acest lucru se întâmplă în ultimii 15 ani.
- Analfabeti
Un procent de 42% dintre copiii de sub 15 ani sunt analfabeți funcționali. Majoritatea covârșitoare sunt la sate.
- Îngrijire medicală precară
90% dintre satele românești nu au un medic dentist. Un român din cinci nu se spală pe dinți, majoritatea trăind la țară.
- Depopulare
Majoritatea celor patru milioane de români care au plecat din țară sunt de la sate. Un procent de 1% din localități nu mai au locuitori.