Satul românesc - fără gaz, drumuri, depopulat. Dragnea: "E mai frumos ca în Vest"

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.02.2019 - 14:54

În timp ce primarii spun că localitățile lor vor primi mai puțin bani după întocmirea bugetului, Liviu Dragnea crede că asupra localităților din mediul rural se va abate un val uriaș de bunăstare.

SHARE

Liviu Dragnea a mai afirmat că, în cazul în care 20% din bugetele locale vor fi îndreptate către investiţii, „atunci putem discuta de aproape 5 miliarde de euro, care în fiecare an să fie investiţi în comunităţile locale şi putem discuta ca în 5-6 ani de zile satul românesc să arate mai frumos decât un sat din vestul Europei”.  

Declarația nu are nicio acoperire deoarece satul romnesc, spun statisticile, este la un pas de disoluție.  

Cum arată de fapt satul românesc

Fără gaz

În România, din 2.900 de co­mune, doar 675 au acces la rețețaua de distribuție a gazului, adică un procent de puțin peste 20%.  

Drumuri de pământ

Majoritataea drumurilor de țară (peste o treime din total) sunt, în cel mai bun caz acoperite de piatră, dacă nu de pământ. Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, în structura reţelei de drumuri publice s-au înregistrat: 32.641 km (37,9%) drumuri modernizate (în proporţie de 91,3% drumuri modernizate cu îmbrăcăminţi asfaltice de tip greu şi mijlociu), 21.136 km (24,6%) drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere şi 32.303 km (37,5%) drumuri pietruite şi de pământ.   

Copii înfometați

Un studiu World Vision arată că 49% dintre copiii români de la sate trăiesc în sărăcie. 1 din 10 copii din mediul rural din România se culcă flămând.  

Discriminați

Toate rapoartele Ministerului Educației arată că la examenele naționale, precum cel de Evaluare Națională, copiii din mediul rural iau note cu un punct sub media copiiilor de la oraș. Acest lucru se întâmplă în ultimii 15 ani.  

Analfabeti

Un procent de 42% dintre copiii de sub 15 ani sunt analfabeți funcționali. Majoritatea covârșitoare sunt la sate.  

Îngrijire medicală precară

90% dintre satele românești nu au un medic dentist. Un român din cinci nu se spală pe dinți, majoritatea trăind la țară.  

Depopulare

Majoritatea celor patru milioane de români care au plecat din țară sunt de la sate. Un procent de 1% din localități nu mai au locuitori.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -