Lulea, omul cu banii de la AUR. L-a plătit pe Simion: Investitor imobiliar cu veleități publicistice

DE Stelian Negrea | Actualizat: 08.10.2022 - 17:12
Marius Lulea, omul cu banii de la AUR - FOTO: FB

Misteriosul investitor din spatele AUR i-a dat un salariu timp de 10 ani lui George Simion, pune la dispoziția partidului actualul sediu și sponsorizează partidul. În paralel are o febrilă activitate publicistică.

SHARE

Sediul AUR e în mijlocul lui nicăieri

Pe strada Geneva la numărul 20 se află sediul celui mai mare partid parlamentar de opoziție. E un sediu cochet și plin de bun gust.

Puțin adevăr și mai mult inadvertențe.

De fapt, sediul AUR, cel declarat la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), se află pe strada Geneva la numărul 20 dar în localitatea Tunari. Nu e vreun sediu cochet ci mai degrabă un mini cămin de nefamiliști care adăpostește în cei 370 de metri pătrați ai săi muncitori din construcții.

Clădirea, ce nu pare să fi văzut planșeul unui arhitect, având strict doar funcționalități de cazare are aerul unor apartamente înghesuite care să adăpostească muncitori în goană după un venit lunar care să le acopere coșul de la supermarket. Nu greșești dacă o compari și cu o pensiune făcută pe bucăți.

Citește și: EXCLUSIV Cine finanțează nunta de 500.000 euro a lui Simion. Pretinde că trăiește cu 250 euro/lună

Sediul AUR pentru muncitori

Cu un singur etaj dar cu 8 intrări pentru fiecare apartament, clădirea unde-și are sediul declarat partidul lui George Simion este situată în mijlocul câmpului pe un teren agricol, fiind înconjurată de dezvoltări imobiliare recente și de o serie de garaje și dughene cu scop incert. Este sediul AUR de când a fost înființat acest partid și aparține, conform extrasului de carte funciară, omului de afaceri Lulea Marius Dorin despre care foștii membri marcanți ai acestui partid susțin că este omul din umbra partidului lui George Simion.

Citește și: Oaspeții VIP ai lui Simion: 700 lei/noapte la resortul de lux de lângă nuntă. Nu mai sunt camere

Un muncitor a coborât în grabă de la etaj, se urcă într-o mașină cu numere de Piatra Neamț, cu volan pe dreapta și produsă undeva în anii de glorie de după Revoluție. Demarează în trombă la una din dezvoltările imobiliare în construcție ale proprietarului clădirii.

La celălalt balcon al clădirii, o mamă își liniștește bebelușul supărat probabil de niște colici dureroși. Greu de crezut că ar putea să-și plimbe copilul pe strada cu rezonanță cochetă, pe care-i amplasată clădirea ce-i găzduiește, având în vedere că încă este pavată doar cu un pietriș zdrențăros plin de praf. O mașină  cu viteză mică poate stârni adevărate convulsii de respirație cu norul de praf pe care-l lasă în urmă.

Siguranța clădirii este asigurată de un gard de beton de genul celor folosite pentru a înconjura CAP-urile pe vremuri. Cu o singură excepție. Zidul de la stradă care e înlocuit de mașinile înghesuite în fața clădirii.

Liderul Asociației Oamenilor de Afaceri ai AUR

Teoretic întreaga corespondență a partidului lui Simion vine în această clădire deținută de liderul Asociației Oamenilor de Afaceri ai AUR și principalul sponsor al partidului lui George Simion care lua 9% la ultimele alegeri parlamentare și care și-a anunțat chiar intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024. Anunțul fusese făcut cu puțin înaintea invaziei rusești din Ucraina.

Ca reprezentant legal al AUR în fața AEP până anul trecut Lulea Marius a avut reședința la această adresă și la multe altele. Probabil doar de fațadă pentru că mai are și alte proprietăți din care una cel puțin aproape spectaculoasă dar situată într-o zonă cochetă din București. Și-a schimbat reședința în mod repetat fie la diferite adrese din Tunari, fie în Otopeni, niciodată în București.

Afaceristul Lulea

Lulea Marius, 42 de ani, împreună cu fratele său, Sorin, 40 de ani, originari din Piatra Neamț sunt mici investitori imobiliari în localitățile limitrofe din jurul Bucureștiului, exclusiv în comuna Tunari condusă acum de un primar PSD.

Cea mai importantă companie a lui Lulea Marius este Ideal Proiect Architecture&Engineering SRL unde este asociat cu Axinia Daniela-Luciana, soția unui vicepreședinte AUR, Axinia Daniel. E o companie cu afaceri de 2,5 milioane lei și un profit net de 10% care dezvoltă proiecte imobiliare de la case și blocuri până la restaurante și hale de producție.

Aceasta este și compania unde l-a avut angajat pe post de director de marketing pe George Simion, președintele AUR. Nu a fost prea darnic cu acesta, oferindu-i un salariu de 1275 lei/lună în 2019 cu vreo 400 de lei sub cheltuielile medii pe persoană din mediul urban calculate de Institutul Național de Statistică (INS). A fost de altfel și singurul venit declarat oficial de George Simion.

Acesta a mai declarat că și-a vândut un apartament, unul din puținele lui bunuri pe care le-a avut în proprietate, pe lângă un Ford Fiesta de 15 ani în valoare de circa 2000 Euro, pentru 58.000 Euro unei persoane fizice.

A mai fost angajat al unei alte companii deținute de Lulea Marius – Ideal Prima Design SRL- unde de altfel Axinia a fost și asociat dar și-a vândut acțiunile, în urmă cu trei ani, către soția sa.  

Dețin și un apartament de lux de 370 metri pătrați

Lulea și Axinia par foarte apropiați. Ei dețin și un apartament de lux de 370 metri pătrați într-o zonă centrală a Bucureștiului. Blocul în care se află penthouse-ul celor doi a fost construit de o companie deținută de un fost sponsor al Rapidului, Octav Cobzăreanu și un anume Simion Alin Alexandru.

De pe terasa apartamentului acestora situată la etajul patru al clădirii poți întrezări unul din cele mai vechi monumente istorice ale Bucureștiului. Însă principalele proiecte imobiliare ale lui Lulea, de obicei câteva case sau cel mult un bloc cu câteva apartamente, sunt împrăștiate în multe locații în Tunari unde încă mai deține mii de metri pătrați de terenuri și unde are în derulare altele noi.

Mai păstrează legătura cu localitatea de reședință din Neamț, deținând câteva terenuri și în Văleni din acest județ. Lulea a mai deținut o serie de SRL-uri radiate sau cu activitate restrânsă.

Mai deține și funcția de vicepreședinte al unei asociații: Colegiul tehnic al diriginților de șantier pe care și-ar fi dorit să o transforme într-o instituție de utilitate publică.  

Scriitorul Lulea

Omul de afaceri Lulea Marius este și un prolific autor de cărți. Îi place să scrie atât pe domeniul construcțiilor dar și al istoriei. A fost chiar cel mai vândut autor de cărți tehnice – Matrix Rom – al unei mărunte edituri de profil însă cărțile sale de istorie, care îi confirmă convingerile politice actuale, le scrie la o altă editură minusculă, Vicovia SRL din Bacău, deținută de un înfocat membru AUR, Cucu Viorel.

Finanțatorul lui George Simion își ascute penița de scriitor atât pentru cărți cu titluri tehnice – Instalații pentru securitatea la incendiu, Certificatul energetic pentru clădiri, Proiectarea construcțiilor-Fundații – dar și cele mult mai serioase care îi permit să fie o voce în partid: Controverse: Mareșalul Ion Victor Antonescu, Visul unei națiuni: România Mare, Basarabia e România, De ce nu iubim Rusia etc.

După ce a intrat în Parlament, George Simion și alți membri AUR au avut poziții favorabile regimului lui Putin din Rusia. Ba chiar cel care i-a publicat cartea lui Lulea, Cucu Viorel pare să aibă o admirație ascunsă pentru liderul autocrat al Rusiei prin postările publice de pe rețelele de socializare.

Dincolo de postările și luările de poziții publice, Lulea a fost extrem de activ pentru susținerea politică a lui Simion în 2019 când acesta a candidat, fără succes, ca independent la alegerile europarlamentare. Lulea a mers până într-acolo încât a depus numai puțin de 42 de contestații la AEP pentru a contesta rezultatul alegerilor europarlamentare din urmă cu trei ani pe motiv că ar fi fost fraudate. Toate aceste cereri i-au fost respinse.

Lulea a semnat alături de Simion și alți membri AUR chiar inițiative de modificare a Constituției semnând, alături de alți membri ai acestui partid, o inițiativă cetățenească care să ducă la introducerea unui preambul în Constituția României. “Revizuirea Constituției prin adăugarea unui preambul are rolul de a consolida raportul dintre stat și popor, iar afirmarea in cadrul acestuia a unor teme pentru un potențial proiect de țară, care să unească în fapte și în cauză întreaga societate, sub oblăduirea  guvernanților,  va  veni  să  întărească  legătura indisolubilă  dintre  toate  părțile  care  compun  o  țară”, se arată în inițiativa cetățenească semnată de Lulea.

Până anul trecut, Lulea a controlat fiecare bănuț care intra în vistieria partidului din donații: a fost reprezentantul legal al AUR la AEP pentru donațiile de zeci sau sute de mii de lei anual.

În mod ironic, conform datelor de la AEP, AUR a refuzat să cheltuie vreun leu din cele 18, respectiv 9 milioane de lei, pe care partidul le-a primit drept subvenție din partea statului român, în 2021, respectiv primele șase luni ale acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te