Decretul prin care Iliescu i-a dat „Steaua României” lui Năstase, contrasemnat de premierul Năstase

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.05.2020 - 16:52

Adrian Năstase a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional "Steaua României".

SHARE

În 2002 ne aflam de doi ani în plină guvernare PSD – Adrian Năstase. La Cotroceni era Ion Iliescu care decide că trebuie să îi recunoască meritele lui Năstase, pe atunci premier.

Astfel Ion Iliescu se apucă și scrie:

„Decretul nr. 960/2002 privind conferirea Ordinului național Steaua României în grad de Mare Cruce

Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 865 din 29 noiembrie 2002.
În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) și ale art. 99 din Constituția României, precum și ale art. 4 alin. (1), ale art. 6 lit. A pct. I și ale art. 11 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României,

pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării și dezvoltării României, pentru competența și abnegația dovedite în actul guvernării,

cu ocazia Zilei Naționale a României,

Președintele României d e c r e t e a z ă:

Articol unic.

Se conferă Excelenței sale domnului Adrian Năstase, prim-ministru al Guvernului României, Ordinul național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Semnează: Ion Iliescu, președintele Rmâniei

Contrasemenază acest decret, Adrian Năstase, prim ministru

Data: București, 28 noiembrie 2002.”

Procesul a fost deschis în luna martie împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, dar nu a primit încă un termen de judecată, informează Agerpres.

Pe 1 decembrie 2019, Klaus Iohannis a organizat la Palatul Cotroceni o recepţie cu ocazia Zilei Naţionale, printre participanţi fiind şi Adrian Năstase.

Prezenţa lui Năstase la Cotroceni a fost criticată de o parte a presei, deoarece fostul premier are două condamnări penale primite în dosarele "Trofeul Calităţii" şi "Zambaccian".

Ulterior, pe 11 decembrie 2019, Iohannis a semnat decretele privind retragerea decoraţiilor pentru mai multe persoane publice, printre care se numără Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu, motivul invocat fiind că aceştia au condamnări penale.

În cazul lui Adrian Năstase este vorba de Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.