Despre ajutorul UE și măsurile de ajutor ale Guvernului
Uniunea Europeană ajută statele membre pentru a finanța măsurile active pentru ocuparea forței de muncă
Țările membre pot să acceseze sume importante de bani cu condiția oferirii de garanții. România trebuie să ofere o garanție de până la 400 milioane de euro și va beneficia, după calculele noastre, de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro. Suma totală care va fi folosită în programul UE este de 100 de miliarde euro.
Pentru acele domenii în care se mențin restricțiile, după data de 1 iunie guvernul va plăti șomaj tehnic. Pentru celelalte domenii, șomajul tehnic va fi înlocuit cu o alocație de până la 41,5% din salariu pentru fiecare angajat care se întoarce în compania în care a lucrat înainte de pandemie.
Foarte mulți români și-au pierdut locul de muncă sau au ajuns în șomaj tehnic. Foarte mulți români s-au întors în țară din străinătate după pierderea locurilor de muncă.
Existp în jur de 600.000 de români care au fost în șomaj tehnic și până la 700.000 care vor fi în căutarea locuri de muncă.
Din acest motive, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității, acordate companiilor afectate de criza de sănătate, vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajați.
Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja cetățenii români care sunt în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puțin 3 luni de zile.
Pentru categoriile care se angajează mai greu, cum sunt tinerii absolvenți sau persoanele aflate aproape de pensionare, vom dezvolta instrumente de angajare a lor mult mai generoase, vom susține un procent semnificaativ din salariul brut, pentru o perioadă mai lungă. Măsurile vor fi luate cu anumite condiții firești, cum ar fi ca după încetarea perioadei de plată a sumelor din cadrul măsurilor active, compania să mențină angajații.
Există o nevoie reală, pentru fermierii români, de forță de muncă angajată ca zilier, așa că vom adopta un act normativ de susține a zilierilor.
Despre starea de alertă
O dată cu adoptarea de către Parlament a hotărârii de guvern de introducere a stării de alertă, a fost finalizată procedura stabilită în Legea 55 și am intrat pe deplin în starea de alertă maximă, așa cum am denumit-o în cadrul ședinței de Guvern.
Am extrem de multe observații legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege și cu privire la faptul că prin modificările făcute ne-a restrâns cât de mult a putut posibilitățile de acțiune.
Parlamentul nu putea legal și constituțional să facă modificări unei hotărâri de Guvern și la planul de măsuri aferent HG-ului, prin care guvernul a prevăzut un plan de măsuri pentru starea de alertă. Este o imixtiune grosolană și o încălcare flagrantă a separării puterilor în stat.
Nu suntem de acord cu o astfel de atitudine, dar nu vom avea o reacție în momentul de față. Românii trebuie să înțeleagă că nu am scăpat de pandemie și trebuie să înțeleagă necesitatea stării de alertă și să respecte măsurile de protecție.
Joi, toate ministerele vor adopta ordinele de ministru comune cu ministrul de Sănătății prin care se instituie reguli de protecție specifice fiecărui domeniu.
Va fi obligatorie purtarea măștii în toate spațiile închise.
Despre decizia CNCD
Am rămas stupefiat de decizia CNCD. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea și regimul discriminatoriu.
Președintele României este victima unei decizii pur politice care arată clar că toate instituțiile cotropite de PSD iau decizii împotriva legii.
Președintele nu a fost sacnționat pentru discriminare, ci pentru că a demascat o politică constantă de complicitate care a făcut o serie de compromisuri pentru a atrage UDMR.
Condamn energic acest comportament neconstituțional, ilegal, ai unor reprezentanți PSD care calcă în picioare legea și au transformat o instituție care trebuie să apere cetățenii într-una la cheremul PSD.